X
 
 

Галилео Галилей изобретява телескопа

836 4
Галилео Галилей изобретява телескопа
Снимка: iStock/Guliver
Телескопът (други имена: далекоглед, остар. пусула (от итал. bossola – компас)), е уред за наблюдаване на астрономически обекти. Обикновено под телескоп се разбира оптичен телескоп, но съществуват и телескопи за по-голямата част от спектъра на електромагнитно излъчване, както и за други видове сигнали.

Оптичните телескопи са уреди, които фокусират светлината, като увеличават видимия ъглов размер и видимата яркост на отдалечени обекти. За тази цел те използват един или повече оптични елементи (лещи и/или огледала). Те събират светлината във фокус, където изображението може да бъде наблюдавано, фотографирано или изучавано.

Умира кралицата-майка Вилхелмина Нидерландска

Вилхелмина Нидерландска (Wilhelmina Helena Pauline Marie van Oranje-Nassau) (31 август 1880 – 28 ноември 1962), принцеса на Оранж...

История

За първи път телескоп е използван за астрономически цели от Галилео Галилей. Първоначално неговият инструмент има увеличение 3х, но след това е усъвършенстван до 32х. Един от телескопите му е поставен на църковна кула във Венеция и Галилей показва на смаяните търговци как могат да видят кораба, приближаващ пристанището, часове преди да могат да го видят с невъоръжено око.

С телескопа си Галилей открива пръстените на Сатурн и 4 спътника на Юпитер (Галилееви спътници).

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 2 Октомври преди 3 дена Профил на трол?
  Изключително простовата , невежа е тази човешка цивилизация.В дъното на нейният /македонизъм/ стой СТРАШНАТА Публична тайна за наличието на Група Извънземни разуми способни да пътуват във Време/Пространството и те са тук , наличето и на предишни човешки цивилзации и тъпизмите на дарвин.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 3 дена Профил на трол?
  От 4 Сили правещи всичко съществуващо възможно плюс 5 тата/ Информационната/ тази изостанала цивилизация е овладяла само 1/ Силата на електромагнитното взаимодействие/ и частично/ Силата на слабото ядрено взаимодействие/ плюс 5%познание за Вселената и на базата на това невежество имаме един налаган изцяло погрешен модел за нещата.
  : 0 !
 • Октомври 2.2 Октомври преди 3 дена Профил на трол?
  А , пък аз само физически съм част от тази пак ще повторя крайно простовата и невежа цивилизация която лети днес с 300 км право към Вселенската канализация. Срамувам се и от всяка тревичка , че съм и част от Народ положил основите на тази крайно простовата и невежа цивилизация която обективно мястото и е само във Вселенската канализация. Просто е така.
  : 0 !
 • Oктомври 1 Oктомври преди 3 дена Профил на трол?
  Е , добре де . Ами как строителите на Великите пирамиди в Египет са постигнали тези невероятни астрономически съответствия ? Случайност нали ? Е , разбира се строили са ги с чук и длето. actualno com , вие сте част от онази машина която подържа /ГЛОБАЛНИТЕ македонизми/. Няма и как да знам , но това ще се срути. Правилното заглавие е , че Галилей е изобрител телескопа за тази иначе простовата циви виж още ›› лизация. По различна е Истината нали ?