Хенри VI става крал на Англия

20804
Хенри VI става крал на Англия
Снимка: Уикипедия

1422 г.

На 31 август 1422 година Хенри VI наследява английската корона от своя баща Хенри V. По този начин той се превръща в най-младия владетел в английската история. Хенри VI е само на девет месеца, когато баща му умира и той е провъзгласен за крал на Англия и Франция. Поради тази причина до навършване на пълнолетие, страната се управлява от неговите чичовци – Бедфорският херцог и Глостърският херцог. Хенри VI остава в историята като слабохарактерен и безотговорен владетел. Той е последният престолонаследник от известната династия Ланкастър.

Хенри VI е роден на 6 декември 1421 година. Той е единственото дете на английски крал Хенри V и неговата съпруга Катрин дьо Валоа. Младият престолонаследник се ражда в бурни времена. През този период Франция е част от Англия и бъдещият владетел трябва да се стреми да запази двете корони. След смъртта на Хенри V, Хенри VI е провъзгласен за английски престолонаследник, но поради крехката си възраст не може да управлява. Поради тази причина опазването на короните се поема от неговите чичовци. Бедфорският херцог е назначен за регент на Франция, а Глостърският херцог е назначен за регент на Англия. Смята се, че ръководството на двамата херцози причинява нестабилност в страната и води до разпалване на военния конфликт. Франция се стреми да се отдели от Англия и да съществува като самостоятелна държава. В същото време Стогодишната война е в разгара си и нанася тежки поражения на воюващите страни. След навършване на пълнолетие, Хенри VI се жени за французойката Маргьорит д’ Анжу. Той се надява, че този брак ще успокои военната обстановка и ще се стигне до примирие.

Умира цар Борис III

На 28 август 1943 година умира българският монарх – цар Борис III. Той е известен още с титлата принц Търновски. Борис III е цар ...

Стогодишната война обаче продължава с пълна сила. След появата на Жана д’Арк френските сили значително нарастват. Французите започват да се сдобиват с все по-голямо предимство и да притежават преимущество в бойните сражения. Жана д’Арк помага за спасяването на дофина Шарл и през 1429 година той е коронован в катедралата в Реймс като крал на Франция. В следващите години Англия губи областите Бретан, Нормандия и Гаскония. Английските войски са изтощени от продължителните военни действия и нямат сили за нова битка. Стогодишната война приключва през 1453 година, когато е подписан мирният договор в Париж. Според споразумението крал Хенри VI се отказва от френската корона и се съгласява да върне завоюваните френски територии на Франция. Единственият френски град, който остава под английско владение е Кале. След сключването на мирния договор, Хенри VI се разболява от остра психоза. Здравословното състояние на английския престолонаследник е много нестабилно и той няма възможност да ръководи страната. Поради тази причина на престола се качва херцог Ричард от династията Йорк. Той заема длъжността на лорд-протектор, но основната му цел е да се превърне в крал на Англия. По време на управлението на херцог Ричард се разразява така наречената Война на розите. Тогава избухват бойни сражения между представители на родовете Ланкастър и Йорк.

През 1460 година херцог Ричард пленява английския крал Хенри VI и го принуждава да се откаже от престола. За нов владетел на Англия е обявен Ричард II от династията Йорк. Една година по-късно Хенри VI се присъединява към войските на рода Ланкастър и участва в бойни сражения край Таутън. Там бившият английски престолонаследник е разгромен и принуден да замине в изгнание за Шотландия. През 1465 година Хенри VI е заловен заедно със съпругата си Маргьорит. Двамата са заточени в известната Лондонска кула. На 21 май 1471 година умира последният представител от династията Ланкастър - Хенри VI. Той остава в английската история като нерешителен владетел, който отслабва позициите на своята страна и я въвлича в тежка криза.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Боян Лечев, български цигулар

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....