Излиза първият брой на "Книгата за рекорди на Гинес"

11649
Излиза първият брой на "Книгата за рекорди на Гинес"
Снимка: Уикипедия

1955 г.

На 27 август 1955 година, преди 60 години, излиза първият брой на прочутото издание „Книга за рекорди на Гинес”. През 2000 година името на книгата се променя на „Световни рекорди на Гинес”. Това е най-известната поредица в света, която представя международно признати рекорди. В нея се включват изключителни човешки постижения и нетрадиционни природни аномалии. Книгата излиза в края на всяка година и държи рекорда за най-дълго издавана авторска поредица.

Идеята за създаването на „Книга за рекордите на Гинес” се появява през 1951 година. Тогава ирландският граф и управител на пивоварна „Гинес”, сър Хю Бивър, отива на лов в област Уексфорд, Ирландия. По време на своя престой, той е въвлечен в спор за това коя е най-бързата дивечна птица в Европа. След продължителни справки и разгорещени дебати, сър Бивър установява, че няма книга, която да даде отговор на този въпрос. Тогава му хрумва идеята да създаде издание, което да предостави подобна информация на своите читатели. Бивър смята, че подобни въпроси често се повдигат при различни разговори и затова мисли, че такъв тип книга ще има успех на пазара. Подготовката на изданието се оказва много по-трудна, отколкото ирландският граф предполага. Затова той се обръща за помощ към частната детективска агенция на братята Макуиртър. Тяхната задача е да открият подробна информация за различни рекорди, които ще могат да се включат в изданието. След 4 години упорита работа, през 1955 година излиза първият брой на „Книга за рекорди на Гинес”.

Завършва битката при Курск

На 23 август 1943 година приключва едно от най-мащабните сражения на Източния фронт – битката при Курск. В нея участват близо 4 ...

Първоначално изданието е публикувано само в 1000 екземпляра. Въпреки че сър Бивър вярва в успеха на своята книга, той решава да не я пуска за продажба. Отпечатаните бройки започват да се раздават на приятели и роднини на графа. Не след дълго книгата предизвиква голям интерес и сър Бивър поръчва отпечатването на нови екземпляри. До коледните празници на 1955 година, „Книга за рекорди на Гинес” се превръща в най-продаваното издание във Великобритания. Една година по-късно книгата започва да се издава в САЩ. Постепенно изданието развива своята концепция и всяка година издава нов брой, който включва нови рекорди. Подготовката върху поредната книга от поредицата започва през месец октомври, за да може самото издание да се пусне на пазара преди Коледа. Първите броеве на „Книга за рекорди на Гинес” наблягат на традиционни постижения на човека. В последствие започват да се включват все по-екстравагантни експерименти. Например, хвърляне на яйце на най-дълго разстояние или най-голямо количество изядени сандвичи. В последните години, „Книга за рекорди на Гинес” публикува предимно информация за нетрадиционни природни феномени. Въпреки промяната в своя стил, изданието продължава да се радва на добри продажби.

Днес някои от рекордите са премахнати поради съображения за безопасност. Експертите, които работят в подготовка на изданието, твърдят, че публикуваната информация е проверена отвъд всякакво съмнение. В един от последните броеве на „Книга за рекорди на Гинес” е публикуван материал за човека с най-много рекорди. Това е швейцарският жонгльор Пол Сали, който 65 пъти подобрява собствения си рекорд. Днес изданието е собственост на компанията „HIT Entertainment”. В последните години компанията развива марката Гинес и създава различни музеи, в които са изложени тематични издания на книгата. Подобни музеи съществуват в Копенхаген, Сан Франциско, Сан Антонио, Атлантик Сити, Холивуд и други.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Родена е Йорданка Филаретова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...