X
 
 

Излиза първо печатно издание на Петокнижието

1794 5
Излиза първо печатно издание на Петокнижието
Снимка: Getty images/Guliver
Петокнижието представлява една цялост, чието съдържание е маркирано от две значителни събития: сътворението на света, човешкия род и избрания народ (Битие) и подготовката за влизане в Ханаан (Обетованата земя) (в края на Второзаконие). През този период стават централните събития в древната еврейска история: евреите избягват от египетско робство, Господ избира своя народ и му обещава свещената земя, Мойсей сключва съюз (завет) с Яхве, оформя се законът на евреите, евреите пътуват през пустинята.

В Петокнижието се утвърждават основите на целия Стар завет. Ключовите моменти са представени като божие начинание: божиите дела умело показват на израилтяните, че Бог е велик, вездесъщ и добър. От неговите дела в Библията се изтъкват особено освобождението на израилтяните от Египет (Изход) и влизането им в Ханаан (Исус Навиев). С течение на времето тези събития, възприемани като особен Божи дар, ще станат символ на окончателното избавление и спасение. От това проличава истинският характер и литературният вид на Петокнижието: религиозна история.

Съставено е петдесет и първото правителство на България, начело с Петко Златев

Роден е на 2 ноември 1883 г. в гр. Елена. Завършва Военното училище в София през 1903 г., служи в кавалерията. Участва в Балканските во...

Историята на избрания народ започва с изхода от Египет и сключването на Завета на Синай (около 1250 пр.н.е.). С появата на национално съзнание у израилтяните започва и създаването на Библията в по-широк смисъл. Онова, което е писано в Библията за по-ранни събития и мислите, които се приписват на предишни векове, се считат за записани от евреите предания и мъдрости на изтъкнати личности от еврейската древност. Сред тях се откроява Мойсей, организатор на религията на израилтяните, техен пръв водач и законодател.

Според религиозната традиция на юдаизма и християнството, Петокнижието е създадено от Моисей, когато той записва думите на Бог на планината Синай. Според преобладаващото днес научно становище, то е съставено по време на Вавилонския плен (VI век пр. Хр.) на основата на по-ранни текстове. В началото на V век пр. Хр. то за пръв път е пренесено от книжника Ездра от Вавилон в Юдея, където в средата на същото столетие е фиксирана и неговата съвременна редакция.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  До 1. и 1.1 Абе, ти си уникално тъп! Да не би да те е правил Боко Тиквата?
 • БББ 1 БББ преди 1 месец Профил на трол?
  Толкова е богоизбран че чак 1948 БОГ им дава "парче земя"и стават държава.Държава със тъмно минало и неясно бъдеще, Ако щатите им обърнат гръб ще изчезнат от лицето на земята за по малко от година.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не забравяй, че другата им дойна крава е Русия.
  : 4 !
 • до 1 1.2 до 1 преди 1 месец Профил на трол?
  Прочетете добре Старият Завет и научетете от кога БОГ има е дал земя- 1948 или още от времето на Авраам(получил е обещание) и са влязли в земята си по времето на Исус Навин. И Израел винаги ще стои , това е Божието обещание.
  : 6 !
 • до 1.1 1.3 до 1.1 преди 1 месец Профил на трол?
  "Богатството на неправедните е запазено за праведните"
  : 2 !