Лавина, тежаща 300 000 т, помита селцето Галтюр

7051
Лавина, тежаща 300 000 т, помита  селцето Галтюр
Снимка: Getty Images/Guliver

1999 г.

Галтюр е село и зимен курорт в долината Пацнаун, Югозападна Австрия, регион Тирол. Намира се на 35 км от Ландек, близо до границата с Швейцария.  

Създадено е в началото на 13 век от местните тиролски племена. На техния език galtür означава култура. Голямо разрушение претърпява през Тридесетгодишната война, когато е разрушено почти до основи. През 19 и 20 век придобива известност със своите подходящи условия за ски – туризъм.

Открито е 11-то Обикновено Народно събрание

Единадесетото Обикновено народно събрание заседава в сграда на Народното събрание в София, между 22 февруари и 23 декември 1901 г. Пар...

Трагедията

Галтюр се намира в район с огромна лавинна опасност. Според лавинната опасност селището е разделено на 3 зони:

Червена зона – близо до планинските части. Голяма лавинна опасност

Жълта зона – Не много далече от планинските части. Средна лавинна опасност

Зелена зона – Далече от планинските части, около центъра на селището. Без лавинна опасност

Ричард Тревитик създава първия парен локомотив

Идеята на великия изобретател възниква през 1802, когато наблюдава работата по релсов път от желязната мина Мърдър Тидфил до Кардиф в Ю...

Но на 23 февруари 1999 този модел се провалил. В „безопасната“ зона загинали повечето жертви на лавината, ударила селището в този ден.

Галтюр е в разгара на зимния туристически сезон и хиляди скиори от всички краища на света се стичат там. Денят 23 февруари 1999 обаче помрачава забавлението им. В 16:00 ч се спуска лавина, която помита хората в цял Галтюр. Най-много жертви са взети в центъра, който според местните бил безопасно място. Разрушени са 7 модерни здания. 57-ма души са затрупани под метри твърд сняг. Местните служби организират спасителна операция, която спасява живота на 26 души. Другите 31 загиват, затрупани в снега.

Лавината представлява над 300 000 тона сняг, движещ се с над 290 км/ч надолу по склона Грискобелн. На върха на планината тя тежи 170 000 тона, но при спускането си увеличава почти двойно теглото си.

Малко след катастрофата постъпват обаждания към службите в Ландек и Инсбрук за помощ. Но те отказват поради лошите условия и Галтюр се оказва изолиран от целия свят. Местните спасителни екипи трябва да действат през нощта, използвайки оскъдния си брой спасителни кучета и фенери. Напътствани от кучетата, те трябва да копаят огромни количества твърд сняг, за да извадят жертвите. Обикновено хората не издържат повече от два часа живи в това състояние, така че екипите знаят, че трябва да действат бързо. Но и след изтичането на тези 2 часа те не се отказват и след това намират повечето от въобще спасените. Един от последните спасени е немската скиорка Криста Фрауберг, издържала под дебелия сняг над 5 часа до намирането ѝ в 21:30 ч. Кучето, открило най-много хора в снега е Хайко.

На следващият ден идват външни спасителни служби. Хеликоптери (най-вече „Блекхоук“) от САЩ, Австрия, Италия, Швейцария и Германия извозват спасените и им оказват първа медицинска помощ. Много хора са ранени или имат дихателни затруднения, но никой не умира впоследствие. Въпреки това никой от тях не е забравил този февруарски ден, в който всички те са били на косъм от смъртта.

На сцената на Болшой театър се състои премиерата на балета Лебедово езеро

Това е първият балет на Чайковски. Той често и с удоволствие е поемал платени поръчки, а в този случай го прави, както споделя в писмо ...

Скоро след това Галтюр става медийна сензация и стотици телевизии показват селцето на света. На 5 юли 2005 National Geographic Channel излъчват филма „Alpine Tsunami“ от поредицата Мигове от катастрофата, разказващ за случилото се в Галтюр и последиците от това.

Причината е топъл фронт от Средиземноморието, действал през януари 1999 и увеличил температурите до 4 °C и снегът започнал да се топи. Скоро след това той се срещнал над Галтюр със студен фронт със скандинавски произход. Това създало условия за обилни снеговалежи в края на януари и през целия февруари. На 23 февруари част от натрупвани месец сняг се откъсва от върха на склона Грискобелн и пада по него с скорост 290 км/ч. Последствията са опустошителни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Родена е Йорданка Филаретова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...