Международен ден на детето

4977
Международен ден на детето
Снимка: iStock/Guliver

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 г., когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна.

По случай Деня на детето – 1 юни Столична община предоставя свободен достъп в едно от най-любимите на всички деца места – Зоологическата градина на София. Ще имате възможност не само да се разходите из парка потънал в зеленина, но и да се насладите на новите обитатели – двойка бели бенгалски тигри.

Можете да видите и новородените животни – муфлони, козирози, благороден елен, виетнамски петнист елен, поотрасналите вече антилопи кана, огърличести пекари, както и старите познайници и любимци на децата - слоницата Артайда, белият носорог Чико, хипопотамът Норман, неговият по-малък събрат Емилио и много други.

Софийският зоопарк ще бъде отворен на 1 юни 2020 от 9 сутринта до 18 часа.

Вход свободен в Националния политехнически музей за Деня на детето, както и в Музикалния театър.

От 11:00 часа в Музикалния театър за малчуганите и техните близки на голямата сцена ще се играе обичаната музикална приказка „Да целунеш принцеса” – входът е свободен. Половин час по-рано любимите приказни герои от спектаклите на театъра ще посрещат децата на входа.

През юни оперетата кани децата на любимите им музикални приказки: „Котаракът Шарл” (5 юни), „Ян Бибиян”(6 юни), „Златното петле” (7 и 13 юни) и „Да целунеш принцеса”(14 юни). Началният час е 11:00. Заради изискванията за безопасност и необходимостта от спазване на дистанция, през юни тези спектакли ще се играят на голямата сцена. От театъра са осигурили всички мерки за безопасност и приканват зрителите да идват на спектаклите с маски.

Музикалният театър ще приветства публиката, с която беше разделен през последните месеци, на 20-ти юни, събота, от 19:00 с концерта – спектакъла „Отново на оперета”. В него участват солистите на театъра, а балетните номера ще са със специалното участие на Балет „Арабеск”.

Държавната агенция за закрила на детето за трета поредна година ще отбележи Деня на детето с празничен концерт-спектакъл. Този път събитието ще съчетае талантливите изпълнения на деца с началото на набирането на детски видеа, които ще се включат в общо видео „Най-голямото детско благодаря“. Целта е да покажем, че децата в България ценят хората до тях – семейството си, тези, които се грижат за тях, които им помагат, които ги обичат и с които са щастливи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Родена е Йорданка Филаретова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...