Назначено е Първото правителство на България, начело с Тодор Бурмов

15469
Назначено е Първото правителство на България, начело с Тодор Бурмов
Снимка: Pixabay

1879 г.

Правителството на Тодор Бурмов е първото правителство на Княжество България, назначено с Указ № 1 от 5 юли 1879 г.на княз Александър I със задачата организиране и провеждане на избори за I Обикновено народно събрание. Управлява страната до 24 ноември 1879 г., след което е наследено от правителството на Климент Търновски.

Падането на кабинета се дължи на тясната социална база на консерваторите и на някои непопулярни финансови мерки, сред които: повишаване на митото на солта, спадане курса на сребърната рубла и други.

Родена е Паша Христова (ВИДЕО)

Паша Христова е българска естрадна певица от 60-те и 70-те години на миналия век, известна с песните „Една българска роза“,...

Правителството на Бурмов доизгражда органите на централната и местната администрация, наследени от Временното руско управление. Противно на постановките на Берлинския договор, то продължава усилията за създаване на редовна армия, вместо милиция. При учредяването на митници по южната граница освобождава от мита стоките от областите от Санстефанска България, останали извън Княжеството. Установява дипломатически отношения със съседните държави и Великите сили.

Правителството на Бурмов се намира под силно руско влияние. То е съставено от Батенберг по поръка на руския дипломатически представител в София, а решенията му по вътрешнополитическата ситуация след парламентарните избори от октомври са продиктувани от мнението на цар Александър II. Въпреки това то не се поддава на лобирането на руски банкерски и военни кръгове за превръщане на БНБ в акционерно дружество и прокарване на железопътна линия от София към Дунав, вместо към Белград и Виена.

При кабинета Бурмов България е поставена под натиск от Османската империя да реши мухаджирския въпрос. Министърът на правосъдието Димитър Греков създава смесени комисии, които трябва да разрешат имотните спорове между завръщащите се турски изселници и българите, заели опразнените земи, но въпросът не е решен през краткия мандат на кабинета. Във вътрешнополитически план правителството е принудено да се бори с турските чети, задържали се дълго след края на руско-турската война в районите на Ески Джумая и Осман пазар. Основен политически противник в страната е Либералната партия, която печели изборите и сваля Бурмов и министрите му с вот на недоверие в края на ноември 1879 година.

Кабинетът е съставен от членове на Консервативната партия, която отразява интересите на малка прослойка търговско-лихварска буржоазия и руски генерал начело на военното министерство. В ръководното ядро на партията влизат политически дейци с европейско възпитатние и култура.

Министерският съвет се сформира от 4 министри и един министър-председател.

Регистрирано е най-голямото изригване на вулкана Етна

Етна (на италиански: Etna) е активен вулкан в североизточната част на остров Сицилия, (Италия). Височината му е 3323 m. Изграден е от ...

Председател на Министерския съвет - Тодор Бурмов, Консервативна партия

Външни работи и изповедания - Марко Балабанов, Консервативна партия

Правосъдие - Димитър Греков, Консервативна партия

Вътрешни работи - Тодор Бурмов, Консервативна партия

Народно просвещение - Тодор Бурмов, Консервативна партия

В с. Любенова Махала е извършено едно от най-големите кланета в българската история

Преди Освобождението на България от османско владичество през 1878 г. името му е Гюнели махле и наброява 120 къщи. През юли 1877 г. сел...

Финанси - Григор Начович, Консервативна партия

Военен - Пьотр Паренсов, военен

На 10 юли 1879 правителството въвежда военно положение във Варненска и части от съседните губернии, за да се справи с турските размирици.

На 19 юли 1879 са назначени първите български дипломатически агенти. Те са акредитирани в Сърбия, Румъния и Османската империя.

В  края на септември, началото на октомври 1879 се провеждат парламентарни избори. Управляващите консерватори търпят съкрушително поражение.

В Уругвай е открито първото световно първенство по футбол

Световното първенство по футбол 1930 е първото Световно първенство по футбол на ФИФА. То се провежда в южноамериканската държава Уругва...

На 24 ноември 1879 Князът разпуска Народното събрание и назначава нов консервативен кабинет начело с епископ Климент Браницки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Родена е Йорданка Филаретова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...