Общото събрание на ООН учредява фонда УНИЦЕФ

3812
Общото събрание на ООН учредява фонда УНИЦЕФ
Снимка: Getty Images/Guliver

1946 г.

Детски фонд на обединените нации или УНИЦЕФ (UNICEF) е създаден на 11 декември 1946 г. от Общото събрание на ООН, за да осигурява спешна помощ, храна и здравни грижи за децата, пострадали от Втората световна война.

През 1953 г. УНИЦЕФ става неразделна част от системата на Организацията на обединените нации и името му е съкратено от United Nations International Children’s Emergency Fund на съкращението UNICEF. След промяната на името продължава да се използва възприетият акроним UNICEF (УНИЦЕФ). Седалището на УНИЦЕФ е в Ню Йорк (САЩ).

Родена е Емили Дикинсън

Емили Елизабет Дикинсън е американска поетеса. Тя е автор на около 1800 стихотворения, от които приживе са отпечатани не повече от десе...

Главна цел на УНИЦЕФ е да помага на децата на човечеството по отношение на изхранването им, опазване на здравето им, а също така по отношение на просветата. Организацията действа в целия свят.

Първоначално УНИЦЕФ има за цел да оказва помощ на децата, живеещи в трудните следвоенни условия, чрез доставка на лекарства, дрехи, храни и пр.

След 1953 г., когато УНИЦЕФ става неразделна част от системата на ООН, обсегът на неговата дейност значително се разширява. Към задачите му се включва широка хуманитарна дейност в развиващите се страни, в т.ч. медицинска и просветна дейност в полза на майките и децата от тези страни.

За тази дейност УНИЦЕФ става лауреат на Нобеловата награда за мир през 1965 г.

В София е открит голям комплекс студентски общежития, известен като Студентския град

Студентски град е жилищен комплекс в югоизточна София, граничещ с кварталите „Дианабад“, „Дървеница“, „Ви...

УНИЦЕФ играе важна роля в подготовката и приемането от ООН на Конвенцията за правата на детето.

През 2001 г. от спонсорирането на УНИЦЕФ се отказва Ватикана, като реакция срещу прокламираната от организацията поддръжка на правото на аборт и отделянето на 1 % от фонда за дотиране на аборти. Като втора причина Светият престол изтъква инвестициите на УНИЦЕФ в предприятия от ЮАР със съмнителна репутация.

УНИЦЕФ разчита на частни дарители и на дарения от правителствата. За 2008 г. събраните от организацията пари възлизат на $ 3,372,540,239 като правителствата допринасят за две трети от ресурсите на организацията. За останалата част допринасят над 6 млн. души чрез национални комитети в 190 страни. На територията на тези страни има изградени над 200 представителства, за чиято работа спомагат 17 главни представителства.

Цялостно управление и администриране на организацията се провежда в централата в Ню Йорк. Центърът за доставки УНИЦЕФ е със седалище в Копенхаген и служи като основна точка на разпределение на ваксини, лекарства за деца и майки с ХИВ, хранителни добавки, спешни заслони, учебни пособия и др. 36-членният Изпълнителен съвет създава политики, утвърждава програми и наблюдава административни и финансови планове. Изпълнителният съвет се състои от правителствени представители, които са избрани от Икономическия и социален съвет на Организацията на обединените нации, обикновено за три години. Изпълнителен директор на организацията от 2010 г. е Антъни Лейк. Във Флоренция (Италия) се намира Изследователския център на УНИЦЕФ "Иноченти".Създаден е през 1988 г., да укрепи научноизследователското способността на Детския фонд на ООН и в подкрепа на своето застъпничество за децата по света.

В София е открит първият киносалон в България

През 1897 г. се е състояла първата кинопрожекция в България, в заведението на Марин Чолаков в Русе. Собственик на кинематографическата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Родена е Йорданка Филаретова

Родена е Криста Волф

Роден е Ото Грос, австрийски психоаналитик и психиатър

Роден е Ами Буе, геолог, географ, картограф и етнограф

Роден е Асен Петров, български хирург, учен и преподавател

Роден е Йохан Щраус, австрийски композитор (ВИДЕО)

Сър Уилям Хершел открива планетата Уран

Тим Бърнърс-Лий представя идеята си за World Wide Web

Роден е Астор Пиацола (ВИДЕО)

Астрономи от НАСА откриват пръстените на Уран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com