Открит е паметникът на Цар Освободител

4748
Открит е паметникът на Цар Освободител
Снимка: Thinkstock

1907 г.

На 30 август 1907 година е открит един от най-прочутите монументи в София – паметникът на Цар Освободител. Той е разположен на площад „Народно събрание”, с лице към българския парламент. Паметникът е създаден във връзка с освобождението на България от османско владичество. Самият монумент представлява фигурата на руския император Александър II. Изработката на паметника е дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки, а техническото изпълнение е дело на българския инженер – Христо Станишев.

Идеята за изграждане на паметник на освобождението се появява още през 1892 година. Тогава по време на втория конгрес на поборническо-опълченския корпус се взима решение за сформирането на инициативен комитет. Той има две основни задачи за изпълнение. Първата е да събере средства за изграждането на паметник в чест на руския император Александър II. Втората задача е да построи дом за ветераните от Руско-турската война и Априлското въстание. Председател на инициативния комитет става Стоян Заимов, а за почетен председател е избран княз Фердинанд. След своето учредяване, инициативният комитет прави различни проучвания и установява, че изработката на паметника ще струва около 350 хиляди франка. Една част от парите се даряват от княз Фердинанд и действащото 10-то Народно събрание, а останалите средства се събират от различни обществени организации и закупуването на специална емитирана пощенска марка с лика на император Александър II. Така се стига до 1900 година, когато се обявява конкурс за проект на паметника. В него взимат участие 90 скулптора от 15 различни държави.

Излиза първият брой на "Книгата за рекорди на Гинес"

На 27 август 1955 година, преди 60 години, излиза първият брой на прочутото издание „Книга за рекорди на Гинес”. През 2000 ...

Проектите на кандидатите от конкурса са представени в България през месец септември 1900 година. Тогава се учредява специално жури, което ще избере победител. В състава на комисията влизат проф. Антонен Мерсие от Франция, проф. Еторе Ферари от Италия, проф. Роберт Бах от Русия, както и българските художници Иван Мърквичка, Антон Митов и Петко Клисуров. След поредица от оспорвани дебати, първото място е отредено за флорентинския скулптор Арналдо Дзоки. На 23 април 1901 година започва изграждането на паметника. Работата по него отнема близо 2 години. Монументът представлява конна фигура на руския император Александър II. Самият паметник е висок около 4,5 метра, но е поставен върху постамент от черен гранит и общата височина става 12 метра. В релефа на паметника са сложени портретите на над 30 герои от войната. Сред изобразените лица се открояват генерал Гурко, генерал Скобелев, граф Игнатиев и други. Освен това в релефа са изрисувани три важни събития от българската история – битката при Стара Загора от Руско-турската война, подписването на Санстефанския договор и сформирането на Учредителното събрание. Целият паметник е изработен от бронз, а на върха на главата на император Александър II е поставен лавров венец, подарък от румънския крал – Карол I.

Официалното откриване на паметника Цар Освободител е извършено на 30 август 1907 година. Монументът е готов още през 1903 година, но различни административни процедури забавят неговото тържествено представяне. На официалната церемония по откриването на паметника присъстват княз Фердинанд заедно със синовете си, Борис и Кирил, както и наследникът на император Александър II – княз Владимир Александрович. Днес монументът на Цар Освободител се определя като една от най-известните и посещавани забележителности в столицата.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Боян Лечев, български цигулар

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....