Открита е ТЕЦ Варна

28437
Открита е ТЕЦ Варна
Снимка: БГНЕС

ТЕЦ „Варна“ е разположена на северния бряг на Варненско езеро, на 12 км от Варна (в с. Езерово, Община Белослав).

ТЕЦ „Варна" е изградена по проекти на проектантски институти „МОТЕП“, Москва и „Енергопроект“, София. Изграждането започва на 21 ноември 1964 година. На 22 август 1969 година министър-председателят Тодор Живков прерязва трикольорната лента и официално открива ТЕЦ „Варна", състояща се от 3 блока. Разширение започва през есента на 1974 година. След 3 години в експлоатация е въведен 4-ти енергиен блок. На 29 декември 1978 г. е пуснат блок 5, а блок 6 започва работа на 21 декември 1979 година.

Голямата екскурзия: Турция затваря границата си с НРБ

„Голямата екскурзия“ – така е известен процеса на масово изселване от лятото на 1989 г. на български граждани от турс...

Изборът на мястото е свързан с осигуряването на основното гориво – висококалорични антрацитни въглища, доставяни изцяло от внос. За тази цел в непосредствена близост до производството е изградено пристанище за въглища. То разполага с 3 корабни места: 2 от тях приемат кораби с товароносимост до 12 хил. т., а 3-тото приема кораби до 55 хил. тона.

Централата е кондензационна, с обща инсталирана мощност от 1260 МВт – 6 блока по 210 МВт. Тази мощност отрежда на дружеството водеща позиция в региона – то е на 2-ро място сред производителите на електроенергия от въглища в България и на Балканския полуостров.

През 2006 година Агенцията по приватизация продава ТЕЦ „Варна“ на чешката компания CEZ Group. За закупуването на 100% от акциите на централата чешката компания плаща 206 милиона евро на българското правителство.

Към 2015 г. централата не отговаря на изискванията на директива 2001/80/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 23 октомври 2001 г. за ограничаване на емисиите на определени замърсители във въздуха, изпускани от големи горивни инсталации. Поради това, че централата не е приведена в съответствие с изискванията на тази директива, ТЕЦ „Варна“ е временно извадена от системата на 1 януари 2015 г. в 0:00 часа.

Френският астроном Жул Жансен открива хелия

Роден е на 22 февруари 1824 година в Париж, Франция. Неговите родители го гласят за художник, но от ранна възраст той проявява определе...

На 20 декември 2017 г. акциите на централата са придобити за около 30 милиона евро от транспортната компания „Сигда“ ООД, собственост на семейството на политика Данаил Папазов. През септември 2018 година 70% от „Сигда“ ООД са придобити от политика Ахмед Доган, който малко по-късно става член на Съвета на директорите на ТЕЦ „Варна“ АД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Родена е Йорданка Филаретова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...