Роден е Петър Чолов

2939
Роден е Петър Чолов
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Петър Чолов е роден на 28 ноември 1923 г. в с. Умаревци, Ловешко. През 1943 г. завършва Народна мъжка гимназия „Цар Борис III“ (Ловеч), специалност право в Софийския университет (1949), архивистика, библиотекознание и библиография в Държавния библиотекарски институт, София (1952).

Работи като инструктор в Централния съвет на Съюза на народните читалища (1952-1956), завеждащ отдел в Дом на литературата и изкуствата, София (1961-1981), секретар на Съвета на библиотекарите при Министерство на народната просвета (1971-1981).

Роден е Андерс Целзий, шведски физик и астроном

Андерс Целзий (на шведски: Anders Celsius) е шведски астроном, математик и физик. Той предлага ска̀лата за измерване на температурата с...

Съветник в Министерството на образованието и културата на Република Мозамбик (1981-1983), преподавател в университета в гр. Лубанго и педагогическия колеж в Република Ангола. Преподавател, член на академичния съвет и професор в Държавния университет в гр. Комрат, Молдова (1991-1994).

Главен редактор на списание „Задруга“, член на Съюза на учените в България (1962). Член-учредител на Общобългарския комитет „Васил Левски“ (1981). Заместник-председател и член на бюрото на Българското генеаложко дружество (1990), член на дружеството на българите в Бесарабия и Съюза на българите в Молдова (1993).

Автор на над 700 рецензии и изследвания по история, библиотекознание, фолклор, етнография, генеалогия, ономастика. Автор, съавтор и съставител на около 50 книги и студии. Сред тях са „Български историци“, „Древните българи“, „Васил Левски“, „Марин Дринов“, „Родът на Георги Стойков Раковски“, „Родът на Христо Ботев“, „Българските въоръжени чети и отряди през ХIХ век“, „Чипровското въстание“, „Волжка България VII-ХVI век“, „История на град Дряново“, „Възрожденският род Тулешкови“, „Дряновски дейци – биографичен справочник“, „Архимандрит Максим Райкович“ (съавтор) и др.

Почетен гражданин на град Дряново.

Роден е Георги Струмски, български писател

Георги Асенов Йорданов е роден на 25 ноември 1932 г. в с. Слокощица, Кюстендилско. Като дете в родното си село често вижда художника Вл...

Починал в София на 22 март 2013 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Родена е Йорданка Филаретова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...