Роден е Тодор Хаджиев, български диригент

4723
Роден е Тодор Хаджиев, български диригент
Снимка: iStock/Guliver

Тодор Парашкевов Хаджиев е български диригент, композитор и пианист, заслужил артист от 1950 година. Баща на композитора и музикален теоретик Парашкев Хаджиев.

Роден е в семейството на русенски музиканти-любители и от малък започва да учи цигулка и пиано. В гимназията пее в църковен и светски хор и свири в училищния оркестър.

Родена е Неделя Петкова, българска просветителка

Неделя Петкова е родена на 13 август през 1826 г. в гр. Сопот. Моминското име е Неделя Делюва Гульова. Получава елементарна грамотност ...

През 1896 година Хаджиев заминава за Прага, където учи в Консерваторията при музикални теоретици и педагози като К. Кнител, К. Щекер, Вискочил и други. Дипломира се през 1902 година. При завръщането си в Русе, започва работа като учител по пиано и теория на музиката, но също така и изнася клавирни концерти, акомпанира на български и чуждестранни изпълнители и композира. Заедно с цигуларя Александър Йорганджиев и диригента Михаил Константинов, Тодор Хаджиев основава и в продължение на една година ръководи първото музикално училище в Русе.

От 1904 година работи в София. Първоначално свири в Гвардейския оркестър, където и отбива военната си служба, а от 1905 до 1909 година е капелмайстор на Първия конен полк.

През 1909 година Хаджиев заема поста диригент на Българската оперна дружба. Има принос за постепенното оформяне на оперния оркестър като пълноценен симфоничен състав, а също и за повишаване на равнището на изпълнителското майсторство на колектива.

Между 1923 и 1926 година той е капелмайстор на Гвардейския оркестър. През следващите три години е изпратен да проучи оперното дело във Виена, Варшава, Катовице, Прага, Пилзен, Париж, Лайппциг и Дрезден. От завръщането си през 1927 до 1932 година Хаджиев работи като диригент, през част от времето – главен диригент на Народната опера. От 1935 до 1937 е диригент на основаната от него Подвижна народна опера, с която обикаля страната. Дирижира множество западноевропейски и руски класически опери, а също и произведения от български композитори. Съществена дял от тях се изпълняват под негово диригентство за първи път в България. Под негово ръководство да поставени и около 15 оперети в Свободния театър. Едновременно с това, през 1936 – 1937 година, Тодор Хаджиев ръководи и хора при дружество „Славянска беседа“ и мъжкия хор „Кавал“.

Родена е Люба Енчева, българска пианистка и педагожка

Професор Люба Атанасова Енчева е българска пианистка и музикална педагожка. Първия досег с пианото получава от майка си Невена Енчева,...

През 1937 година излиза на свободна педагогическа практика и става сътрудник на Радио София. През същото време и композира. Тодор Хаджиев е автор на популярната за времето си оперета „Софиянци пред Букурещ“, на детската оперета „Позлатеното вретенце“, двата балета „Животът на моряка“ и „Макова долина“, на песни за солист и пиано, на песни за еднороден и смесен хор, на маршове за духов оркестър и на пиеси за пиано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Открита е статуята Венера Милоска

Световен ден на здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com