X
 
 

Родена е Санда Йовчева

1186 7
photo of Родена е Санда Йовчева
Снимка: iStock/Guliver

1882 г.

Санда Йовчева е българска писателка, журналистка, преводачка и общественичка.

Родена е на 6 ноември 1882 г. в Нова Загора. Завършва гимназия в Стара Загора (1900 г.), след което записва славянска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски". Продължава образованието си и го завършва в Загреб през 1907 г. След завръщането си в България Санда Йовчева работи като учителка. Тя участва в издаването и редакцията на списанията „Утрина“ и „Миротворец“, основава и редактира в-к „Литературен живот“ през периода 1940 – 1943 г.

Санда Йовчева е една от първите жени-пацифистки в България. Тя е съоснователка и активен член на Българския женски съюз, председател е на женската секция при Славянското дружество, дейна участничка е в Клуба на българските писателки и др.

Творчество

Санда Йовчева превежда от сърбохърватски език. Автор е на разкази, повести, романи, произведения за деца.

Нейни съчинения са:

В мечти (1925 г.),

Жетвен ден (1928 г.),

Отхвърлените (1930 г.),

Кръст за храброст (1931 г.),

Бояна войвода (1934 г.),

Княгиня Мара (1934 г.),

Ние в дълбокия тил (1937 г.),

Малката цветопродавачка (1941 г.) и др.

Санда Йовчева умира на 20 март 1946 г. в София.

Санда Йовчева е учителка на Николай Хрелков в прогимназията в Бяла Слатина. По време на интернирането му помогнала да не бъде пратен в Гонда вода, а в Лъджене поради болестта му.

За нея той споделя:

„ Бих искал да има такъв уред, с който мога да ѝ кажа в гроба:

- Скъпа другарко, ти ни напусна малко усамотена, но ти много обичаше България! Е, добре, тая България също много те обичаше. Твоето дело на предана дъщеря ни е скъпо. Спи спокойно!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • не само скъпа, но и напориста другарка 1 не само скъпа, но и напориста другарка преди 5 месеца Профил на трол?
  Писмо от Санда Йовчева с молба да бъде назначена за учителка. Б. м., 29 февруари 1924 г. Г. Григор Василев, Моля Ви идете още тая сутрин за моето назначение. Днес е последния ден. Не мога да си представя, че Цанков така ще лъже и няма да изпълни обещанието си. Тъкмо заминавах за провинцията, когато Вий ми казахте, че ще ме върне тука. В Министерството това знаят. Мястото е вече дадено на друга уч виж още ›› ителка, понеже само в една гимназ(ия) - в Копривщица имаше ваканция - и аз сега ни в провинцията, ни тук. Моля Ви - разчитам на Вас. С поздрав: Санда Йовчева ЦДА, ф. 135 к, оп. 1, а. е. 30, л. 153. Оригинал. Ръкопис.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Бележка от С. Йовчева за назначаването й за учителка в Музикалната академия. Б. м., Б. д. Моля те, Григор Василев, бъди добър днес да вземеш бележка за моето назначение. Ходих в Mинистерството, чакат разпореждане от министъра. Моля те, настой за учителка в Музикалната академия - там ще ми намерят работа. Извинявай. Сърдечен поздр Санда Йовчева ЦДА, ф. 135 к, оп. 1, а. е. 30, л. 154. Оригинал. Ръ виж още ›› копис.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Григор Василев е изявен общественик, политик и парламентарист, държавник и публицист, участник в национално–освободителните борби на македонските, тракийските, добруджанските и западнопокраинските българи, очакван гост сред разпръснатите български емигранти и гурбетчии из балканските и европейските страни, радетел на европейското сътрудничество. Той започва като учител в село Драганово – известно виж още ›› с градинарите прославили България и като министър на земеделието в правителството на Андрей Ляпчев той специално се среща с бълг градинари в Зап Европа. Като министър Григор Василев поставя бълг земеделие на научно равнище, работейки тясно с акад.Иван Странски и с Агрономическия факултет, и Експортния институт. По инициатива на Григор Василев се празнува всяка година празника на Българската Земя и тази Българска идея е възприета по-късно и от ООН и днес цял свят отбелязва деня на Земята. Както инж. Никола Димков от с. Горно Броди, Демирхисарско дава идеята на великия американски президент и приятел на България , Уилсън Удроу, за създаването на Обществото на народите( първообраза на ООН) и Григор Василев от с.Радово, Трънско е идеолога на световния празник на земята.
  : 0 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Григор Василев е известен в българската културна история като безспорен меценат на българската култура и инициатор за създаването на българска художествена галерия, за която оставя стотиците картини и творби на българските скулптори, красящи стените на родния му дом, а други стотици дарява на български музеи, читалища и училища. Григор Василев до 1942 г.е в бълг. обществено-политически живот – из виж още ›› явен общественик, блестящ оратор и публицист. Гр. Василев сътрудничи на големите бълг. вестници и сам е дългогодишен редактор и издател на редица вестници и списания. Тази му дейност го свързва с утвърдилите се в национален и световен план бълг. учени, художници, скулптори и майстори на перото в нашата литература за близо 4 десетилетия. Дружи и кореспондира със Симеон Радев, Кирил Христов, с ученическия си другар Йордан Йовков, Александър Балабанов, Димчо Дебелянов, П. К. Яворов, Димитър Бояджиев, Христо Ясенов, Данаил Крапчев, Александър Паскалев, Димитър Подвързачов, П. Ю. Тодоров, Емануил Попдимитров, Андрей Протич, Христо Силянов, Теодор Траянов, Константин Константинов, Коста Кнауер, Йордан Чкатров и мн. други. В писмата си те споделят с Гр. Василев творчески планове, впечатления от пътувания от красивите кътове на България, Париж, Виена, Америка. Кратки писъмца от бойните полета на Балканските и Първата световна война до Гр. Василев, за да знае, че все още са живи и жадуват за мирновременните срещи , разговори в техните сбирки, споделят интимни преживявания и мисли, които по-късно са и в творчеството им. Архива на Гр. Василев е съхранен от наследниците му и вече е предаден в Централния държавен архив. А за днешните назначени от ДС-КГБ богаташи, които не четат книги , историята на България е мъртва и се свежда до опорните точки пуснати от москва.
  : 0 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  През 1925 г. Григор Василев е сред ранените в организирания от Москва кървав теростичен атента в църквата „Света Неделя“. Едва преди 5 год. добричкия общински съвет реши една от залите в къщата-музей „Йордан Йовков“ да носи името на Григор Василе - двамата са съученици и приятели още от детските си години и така да се извади от забвение и личността и делото на Григор Василев. Това го дължим на виж още ›› големия българин и добруджански деец Георги Чунчуков, работещ за истината в историята на България – да се чете Йовков, но да се знае и живота и делото и на Григор Василев и на великия български пълководец генерал Иван Колев и да се помни. Георги Чунчуков е днешен Български Възрожденец, не рублофилски и комуделски. Поклон пред такива българи
  : 0 !
 • от размислите за руското миротворчество на Ю.Л. в “Ядерная моча” 1.5 от размислите за руското миротворчество на Ю.Л. в “Ядерная моча” преди 5 месеца Профил на трол?
  ‘’ ... каква е вероятността Русия действително да използва ядрено оръжие? Заслужава ли си целия антураж на Путин да отиде в рая или е по-добре засега да си кротува в палатите и „мерцедесите“? По мое мнение вероятността е точно същата, както и вероятността за влизане на Русия в конвенционална война със Запада – тя е равна на нула. Кремъл не е специалист по реални войни.Кремъл е специалист по хибр виж още ›› идни войни, което е нещо съвсем различно... Всъщност, хибридни войни е имало и преди,и тези войни се различават от обичайните преди всичко по това, че не могат да бъдат спечелени. Да, в резултат на руско-грузинската война, Саакашвили в крайна сметка загуби властта. Това е вярно. Но какво спечели Русия? Нищо. Превърнахме ДНР и ЛНР в кървав украински Хамас, но какво спечели Русия в тази хибридна война? Също нищо. Опитахме се да се намесим в американските избори и тази интервенция все още се използва от демократите за делегитимизиране на президента Тръмп. Доналд Тръмп загуби много, но какво спечели Русия? Само санкции. Единственият резултат от хибридната война е, че на онзи, срещу когото я водите, му е по зле. Вашето положение изобщо не се подобрява. Точно обратното – налагат ви санкции и се превръщате в маргинал. Убиваш своята крава за да умре козата на съседа... в истинска война победите и пораженията са реални. Те не се случват на телевизионния екран. Пропагандата в истинска война е актуална само до определен момент. Когато авиацията на Съюзниците срива Берлин, Гьобелс трудно може да убеждава германците, че Вермахтът побеждава. Имам си любима война: това е Първата опиумна война, която британците водят срещу Китай. Това е уникална война, която китайските командващи смятали за хибридна и се опитвали да спечелят само с лъжи. Силите в тази война били несравними: англичаните имали по-малко от 20 хиляди войници, включително моряци и морска пехота. Китайските войски били над 200 хиляди... манчжурските военачалници просто лъжели императора за измислени победи... командирите разбрали, че “петата колона” ... им пречи да победят британците... Китай е управляван от манчжурите и всички китайци са “пета колона”. В резултат вместо да воюва срещу британците, армията започнала да граби, коли и изнасилва китайци... но това не помогнало срещу британците...британските оръдия винаги улучват целта, а китайските – не... и проницателно предположили, че това е магьосничество, а за китайците надеждно средство против магии е да се полее магьосника с женска урина и той веднага губел всичките си способности. Гърнетата били поставени на салове, започнало огромно контранастъпление към британската крепост... британците изстреляли залп и ... точността на английските оръжия не пострадала. Всичко приключило с Нанкинския мирен договор и загубата на Хонг Конг... Хибридната война е война с урина - тя не печели реални битки,дори да е пикня на путин - удобна е само в тв пропаганда, да покажеш видео с ракети, падащи във Флорида, и да убедиш публиката, че печелиш невероятна победа... Важно е да не започнеш истинска война... Всеки път, когато пред Русия се явява призракът на истинската война или реалната битка – като например до Дейр-ез- Зор, през февруари 2018 г., когато американците унищожиха около 200 руски наемници или няколко месеца по-късно, когато президентът Тръмп атакува Асад след употребата на химическо оръжие, Русия веднага Много трудно е да си представим, че държава, която “не забеляза” Дейр-ез- Зор, ще посмее да влезе в конфликт ...'' - русия ще продължи да воюва с пикня против ‘’магията’’ на просперитета и прогреса в цивилизования свят - като пгледнем необятната необитаема пустош която представлява , май само и това може - миротворчески да препикава територии (novayagazeta.ru/articles/2018/11/02/78447-yadernaya-mocha)
  : 0 !
 • @ 1 - Санда Йовчева е наистина напориста 1.6 @ 1 - Санда Йовчева е наистина напориста преди 5 месеца Профил на трол?
  един от първите редактори на поетичните й произведения е големия ни лирически поет Кирил Христов . Внучката на поета пише: „ Санда Йовчева почнала всяка сутрин да посещава Кирил Христов в дома на семейството ни на ул. „Добруджа” 9 в столицата. Затваряли се в кабинета му под претекст да й поправя стиховете и един такъв ден баба взела баща ми и леля ми и си отишла окончателно и го оставила той да виж още ›› ‘’покровителства’’ Санда Йовчева сред литературната общественост...” та ‘’творчеството’’ на Санда Йовчева, което тя оставя след себе си, както и приносът й са по образеца на руската гола ревплюция през 1920-те години за разчупване на норми и морални задръжки Както нейния ученик Николай Хрелков си спомня за нея с възторг: „нейното поколение жени се явиха на бойната арена на човешкия живот, бяха с малка доза идеалистически светоглед, което не им пречеше ... Под тоя нейн чар е целия ми живот, защото нейният образ запълня всичките ми детски дни, когато тя беше и моя учителка...”
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новини или Novini - картината на ...

Ето какви са темите в българския печат на 23 април - Велики вторник. "Сега" Общините ще трябва да преизчислят наново данъка за втори дом в ...

missing image
Отличие за единствения ученик от София, ...

Четвъртокласникът Деян Калапишев от столичното 104 основно училище „Захари Стоянов”, донесъл единствената награда на София от Националното музикално състезание „Ключът на музиката"`2019, в ...

missing image
Петролен разлив близо до Рио де ...

Бразилският енергиен колос Petrobras спря нефтодобива на платформата си P-25 поради изтичане на петрол. Според предварителни данни в крайбрежния бразилски шелф са изтекли ...

Последно в Актуално