Създадена е британската радиостанция BBC

2445
Създадена е британската радиостанция BBC
Снимка: iStock/Guliver

British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: Британска радиоразпръсквателна корпорация) е британски радиосъобщителен и телевизионен комплекс. Корпорацията е създадена през 1922 г. като първата частна радиостанция в света. През 1927 г. същата придобива специален статут, като се финансира самостоятелно от събираните лицензни такси. Във Великобритания BBC не излъчва реклами и платени съобщения.

Българската редакция е създадена през 1940 г.

Земетресение нанася значителни щети в София

Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град София (42°42′ с. ш. 23°20′ и. д.), чийто о...

По време на Студената война програмите на български език са алтернатива на комунистическата пропаганда в България и другите социалистически страни, предоставяйки своята информация и коментари за събитията в света и в Народна република България. BBC е сред най-слушаните западни радиостанции в България. В определени периоди програмите са били силно заглушавани от комунистическите власти, но след 1980 година заглушителите са постепенно изключени, което прави предаванията по-достъпни.

Българската редакция на BBC има и своите звезди. Сред популярните коментатори са писателят Георги Марков, интелектуалецът Петър Увалиев и др. Най-голяма популярност сред българските младежи има съботното поп-шоу, изготвяно от легендарната водеща Ани Арнолд, внучка на известния български фолклорист, литературен историк, етнограф и член на БАН акад. Михаил Арнаудов.

Петър Увалиев прави първия български превод на романа „1984“ от Джордж Оруел, който той адаптира за радиотеатър. Драматизацията е излъчена през пролетта и лятото на 1984 година, а в ролите са всички работещи в българската редакция на радиото.

По време на прехода в България, Би Би Си на български играе ключова роля за една независима и безпристрастна журналистика. Предаванията се излъчват на УКВ в София. В редакцията работят журналисти като Димитър Димитров, Ели Хауърд, Братан Ковачев, Васил Велев, Теодора Христова и много други. Павлина Джоунс води „Попшоу“-то на Би Би Си. Един от малкото източници на информация за музиката в годините на Прехода. В ефира звучат и младежкото предаване „Младоритет“ и алтернативното предаване на Андрей Владов. Излъчват се и специализирани рубрики – за живота във Великобритания, исторически теми, религиозни въпроси и много други. Би Би Си става една от най-цитираните чужди медии в България. Българската редакция има и най-голямата бългороезична кореспондентска мрежа в света. Репортажите от ключови световни места също разширяват влиянието ѝ.

Основан е град Пхенян – днешната столица на Северна Корея

Според легенди, градът е основан през 2333 г. пр. н. е. под името Уангъмсън. Според някои старокорейски хроники, това е била първата ст...

Заради обявени икономии от Би Би Си, Световните служби закриват редица чуждоезикови редакции. Сред тях е и българската. На 23 декември 2005 г. e последното предаване на BBC на български. До началото на 2006 година спират почти всички предавания на европейски езици. През лятото на 2008 г. е спряна и румънската секция на корпорацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Открита е статуята Венера Милоска

Световен ден на здравето

Капитан Робърт Пири достига Северния полюс

Катинското клане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com