Умира Джейн Остин

7188
Умира Джейн Остин
Снимка: Getty Images/Guliver

Джейн Остин е английска писателка, родена на 16 декември 1775 г. в Стивънтън, Хампшър, и починала на 18 юли 1817 г. в Уинчестър.

 жейн Остин е един от най-ярките творци в английската литература от ХVІІІ в. За личността ѝ се знае сравнително малко, предимно от спомени на семейството и от оцелялата кореспонденция със сестра ѝ Касандра

Уолт Дисни открива първия увеселителен парк Дисниленд

Уолт Дисни е човекът, измислил Мики Маус. Той работил много упорито, за да създаде свое филмово студио. Дисни обичал да прекарва времет...

Втората дъщеря и предпоследно дете в семейството на преподобния Джордж Остин, пастор в с. Стивънтън, обл. Хемпшир, и съпругата му Касандра Лий. Израства в голямо семейство, подобно на сем. Бенет от „Гордост и предразсъдъци“; има шест братя и една сестра - Касандра, с която е много близка. Баща ѝ произхожда от стара кентска фамилия и е стипендиант на колежа „Св. Йоан“ в Оксфорд, а майка ѝ е дъщеря на аристократи от стар, но обеднял род. Семейството е с ограничени материални възможности и само поддържа домакинството си. Двама от братята, Джеймс и Хенри, вървят по стъпките на бащата и стават банкери. Други двама, Франсис и Чарлз, си намират военноморска служба, като единият се издига до ранг адмирал на флота. 

Касандра оказва голямо влияние върху творчеството на сестра си. Остин е определяна като затворена, себична и много горда, затова не е всеобща любимка, но с по-голямата си сестра е споделяла всичко. Многобройните им писма са основен източник на информация за Джейн Остин. Касандра изгаря по-голямата част от кореспонденцията им, за да не се състави погрешно мнение за Джейн и това да повлияе пагубно на творчеството ѝ. Съдбата на Остин не предполага бележити авантюри и увлекателни приключения, затова тя прекарва целия си живот заобиколена от любящи роднини.

Творчество

Романът ѝ „Разум и чувства“ спечелва огромна популярност и става много известен. Голяма популярност печелят също „Гордост и предразсъдъци“ и „Ема“.

Основан е Българският хелзинкски комитет

Комитетът е основан на 14 юли 1992 г., а от 1993 г. е член на бившата Международна хелзинкска федерация със седалище във Виена, в която...

„Разум и чувства“ е публикуван през 1811 г. Първата версия на романа е написана още през 1795 г. със заглавие „Елинор и Мариан”.  „Гордост и предразсъдъци“ – първоначално „Първи впечатления” (First Impressions) – е завършен през 1796-97 г., но публикуван едва през 1813 г. Той е една от първите романтични комедии и остава бележит за цялата английска литература. Считан за най-популярния от всички произведения на Остин, романът присъства на челните места в класациите на любими книги във Великобритания: през 2003 г. е на второ място[2], а през 2007 г. - на първо. Пред 1814 г. излиза „Менсфийлд парк“, а през 1816 г. - „Ема“, с посвещение на регента. „Абатството Нортангър“ и „Доводите на разума“ са публикувани посмъртно през 1818 г. По-къси произведения са „Лейди Сюзан“ и Сандитън (Sanditon, незавършен). Новелата „Семейство Уотсън“ е довършена от племенницата на Остин, Катрин Хабък, и е публикувана с подзаглавието „По-малката сестра“ в средата на XIX век. Някои от по-ранните произведения на Остин, известни в литературата като „ювенилия“ (juvenilia), са: „Трите сестри“, „Любов и приятелство” (Love and Freindship), „История на Англия“ и „Красивата Касандра“.

Джейн Остин умира на 41-годишна възраст от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър, където отива на лечение. Последните ѝ месеци са мъчителни, но роднини твърдят, че тя не е погълната от жалост и скръб. Последвали изследвания показват, че е имала признаци на отравяне с арсеник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Родена е Йорданка Филаретова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...