X
 
 

В Италия официално са разрешени абортите

616 1
В Италия официално са разрешени абортите
Снимка: iStock/Guliver
Когато е разрешен от закона, абортът в развитите страни е сред най-безопасните медицински процедури. Съвременните методи за предизвикан аборт включват медикаменти или хирургически процедури. Медикаментът мифепристон в съчетание с простагландин изглежда е също толкова безопасен и ефективен, както хирургията, в първия и втория триместър на бременността. Противозачатъчни средства, като хапчета и спирали, могат да се използват непосредствено след аборта. Когато е извършен в безопасни условия, предизвиканият аборт не увеличава риска от дългосрочни умствени или физически проблеми. В същото време небезопасните аборти – извършвани от неквалифициран персонал, с неподходящо оборудване или в нехигиенични условия – стават причина за 47 000 смъртни случая и 5 милиона хоспитализации всяка година. Световната здравна организация препоръчва осигуряването на достъп до безопасни и законни аборти за всички жени.

По света всяка година се извършват около 56 милиона аборта, като към 45% от тях се правят по небезопасен начин. Броят на абортите не се променя много между 2003 и 2008 година,но преди това, в продължение на поне две десетилетия, те намаляват с подобряването на достъпа до противозачатъчни средства и други методи за семейно планиране. Към 2008 година 40% от жените по света имат достъп до законни аборти без ограничения в причината. В страните, разрешаващи абортите, има различни граници на допустимия най-късен етап на бременноста, на който те могат да се извършват. В България това е краят на дванадесетата седмица от първия ден на последната менструация.

САЩ обявяват бойкот на Олимпийските игри в Москва

Летните олимпийски игри през 1980 г. се провеждат в Москва, СССР от 19 юли до 3 август 1980 г. Поради нахлуването на съветските войски...

В исторически план опити за аборт за правени с помощта на билкови отвари, остри инструменти, силов масаж или други методи на традиционната медицина. Правната уредба, както и културните и религиозните възгледи за абортите се различават в страните по света. На някои места абортът е законен само при специфични обстоятелства, като изнасилване, проблеми с плода, бедност, риск за здравето на жената или кръвосмешение. В много страни се водят дискусии за моралните, етични и правни страни на абортите. Противниците на абортите често смятат, че ембрионът или фетусът е човешко същество с право на живот, поради което сравняват аборта с убийство. Привържениците на законността на абортите обикновено твърдят, че жените имат право да вземат решения за собственото си тяло. Други подкрепят легалните и достъпни аборти по здравни съображения.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Животът започва със зачатието, защотото сливайки се двете клетки образуват ново същество, в момента на оплождане вече имаме човешко същество, макар и недоразвито. Абортът е абсолютно убийство. Няма никави причини, които да извиняват убийството на най-невинното и беззащитно същество.