X
 
 

Във Версайския дворец е приета Декларацията за правата на човека и гражданина

1890 4
photo of Във Версайския дворец е приета Декларацията за правата на човека и гражданина
Снимка: iStock/Guliver
Декларацията за правата на човека и гражданина (на френски: Déclaration des droits de l'homme et du citoyen de 1789) е най-важният документ на Френската революция, определящ индивидуалните права на човека, създаден от Жилбер дьо Лафайет и Оноре Мирабо. Декларацията била приета от Националното учредително събрание (на френски: l’Assemblée nationale) на 26 август 1789 г. В основата на тази Декларация лежи концепцията за равноправието и свободата, принадлежащи на всеки индивид по рождение. За естествено право на човека и гражданина се обявяват: свободата на личността, свободата на словото, свободата на убежденията, правото на съпротива срещу всяко потисничество.

Декларацията лежи във фундамента на френското конституционно право. Тя е потвърдена и пренаписана в преамбюла на конституцията от 4 октомври 1958 г. На 16 юли 1971 г. Конституционният съвет на Франция признава Декларацията за пълноправен юридически документ, чието нарушение се приравнява на нарушение на конституцията.

Джеймс Кук започва първата си експедиция

Джеймс Кук е роден на 7 ноември 1728 година в английския град Мартън, Северен Йоркшър, в семейство на беден наемен работник. По настояв...

През 2003 г. ЮНЕСКО включват тази Декларация в регистъра „Световна памет“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври Н.Р.Б. 1 Октомври Н.Р.Б. преди 3 седмици Профил на трол?
  ВЪН сорос БАНДИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ. ВЪН ВЪН. ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Смърт на човекомразците!
  : 1 !
 • Октомври Н.Р.Б. 1.2 Октомври Н.Р.Б. преди 3 седмици Профил на трол?
  Ама човекомразците това са ТВОЙТЕ БРЕ , ТВОЙТЕ 1.1. ОНЕЗИ ПОДПАЛИЛИ 2 СВЕТОВНИ ВОЙНИ , ИЗБИЛИ И ОСАКАТИЛИ ДЕСЕТКИ ИНДИАНСКИ НАРОДИ , УПОТРЕБИЛИ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ЦИВИЛНИ И ПОДГОТВЯЩИ ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. И ти 1.1 си ТЕХЕН ЧОВЕК. Но , зашо НЯМАШ доблеста да си напишеш , че си соросоид в Р.България , работещ или симпатизиращ на Каузата му. 1 СВЕТОВНО ПРАВИТЕЛСТВО 1 BABYLON.
  : 1 !
 • Октомври Н.Р.Б. 1.3 Октомври Н.Р.Б. преди 3 седмици Профил на трол?
  ЗАЩОТО вие СЕГА В ТЕЗИ ДНИ НЯМА ДА ОТИДЕТЕ ПРИ Семейството на напълно ЗАЛИЧЕНА Катрин 7 г. и да БРАНИТЕ ТОВА СЕМЕЙСТВО , А ЩЕ ОТИДЕТЕ ПРИ ОНЗИ ТЕРОРИСТА ДЕТО БИЛ ПИЙНАЛ АЛКОХОЛ И ЕНЕРГИЙНИ. И ЩЕ БРАНИТЕ него.
  : 0 !