Започва Нежната революция в Чехословакия

13342
Започва Нежната революция в Чехословакия

1989 г.

Нежната революция представлява безкръвна революция в Чехословакия, чиято цел е отхвърлянето на комунистическото управление в държавата.

На 17 ноември 1989 г. мирна студентска демонстрация в Прага е жестоко отблъсната от полицейското отделение за борба с размирици. Това става причина за серия от протести проведени от 19 ноември до края на декември. На 20 ноември броят на мирно протестиращите в Прага нараства от 200 000, предишния ден, до половин милион. На 27 ноември се провежда 2-часова обща стачка в цяла Чехословакия.

Започва Сръбско-българската война

Сръбско-българската война започва на 14 ноември (2 ноември стар стил) 1885 г., когато Сърбия, недоволна от осъщественото Съединение н...

Виждайки падането и на други комунистически правителства и разрастващите се улични протести, Чехословашката комунистическа партия обявява на 28 ноември, че ще отстъпи водещата си роля в политическата власт. Бодливата тел по границата със Западна Германия и Австрия е премахната в началото на декември. На 10 декември комунистическият президент Густав Хусак назначава първото предимно некомунистическо правителство в Чехословакия след 1948 г. и подава оставка. Александър Дубчек е избран за говорител на парламента на 28 декември, а Вацлав Хавел - за президент на Чехословакия на 29 декември 1989 г.

Следствие от Нежната революция са първите демократични избори след 1946 г., проведени през юни 1990 г., в резултат на които е избрано първото некомунистическо правителство в Чехословакия след повече от 40 години.

Чехословакия е управлявана от Комунистическата партия от 25 февруари 1948 г. По време на това управление няма официални опозиционни партии. Дисиденти периодично публикуват домашно направени издания (самиздат), но са преследвани от тайната полиция, а обществото се страхува да ги подкрепя. Всеки може да бъде освободен от работата си или от училище, а книгите му и филмите да бъдат забранени заради "негативно отношение към социалистическия режим". Това се отнася предимно за семействата на бивши предприемачи или некомунистически политици, при изразяване на подкрепа за Александър Дубчек, противопоставяне на Съветската окупация, проповядване на религия, бойкотиране на нагласените парламентарни избори, подписване на Харта 77 или за тези, които са заподозрени във връзки с извършителите на подобни дейности. Тези правила се прилагат лесно поради факта, че училищата, медиите и бизнесът принадлежат на държавата и са под неин контрол.

Ситуацията започва постепенно да се променя след обявяването на Перестройката на Михаил Горбачов през 1985. Чехословашките комунисти на думи подкрепят процеса, но на практика извършват много малко реални промени и дори да се говори за Пражката пролет от 1968 г. все още е табу. През 1988 и 1989 г. се провеждат първите антиправителствени демонстрации, потушени от полицията.

Скупщината на СР Югославия ратифицира Дейтънското споразумение

Дейтънското споразумение или Дейтънски мирен договор е мирен договор, подписан на 21 ноември 1995 във военновъздушната база Райт-Петъ...

Най-големият импулс за революцията дават промените в близките страни - до 16 ноември всички съседни на Чехословакия страни, с изключение на Съветския съюз, отхвърлят комунистическото управление, Берлинската стена пада на 9 ноември, а гражданите на Чехословакия гледат всичко това по телевизията (своята и чуждата). Съветският съюз също подкрепя промяна сред управляващия елит на Чехословакия, въпреки че не одобрява отхвърлянето на комунистическия режим.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Боян Лечев, български цигулар

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....