Започва Седемгодишната война

3505
Започва Седемгодишната война
Снимка: Уикипедия

1756 г.

На 29 август 1756 година започва един от военните конфликти, който променя европейската история на 18.век – Седемгодишната война. Тя продължава от 1756 година до 1763 година. Седемгодишната война избухва между коалициите на Австрия, Франция, Русия, Испания, Саксония и Швеция срещу коалициите на Великобритания, Прусия и Португалия. Основната причина за конфликта е преразпределение на новооткритите територии. Седемгодишната война води до ново разпределение на силите в Европа.

Смята се, че в основата на военния конфликт стои съперничеството между Великобритания и Франция за придобитите колонии в Северна Америка и Индия. Двете държави не могат да се споразумеят за управлението в колониите. В същото време през този период има влошаване на отношенията между Прусия, Австрия, Франция и Русия. Началото на войната се поставя на 29 август 1756 година. Тогава пруският крал Фридрих II нахлува със своите войски в Саксония. Битката по тези земи продължава няколко месеца. През 1757 година армията на Фридрих II нанася тежко поражение на френските и австрийските войски при Росбах. В началото на войната Прусия има силни позиции и поддържа голяма армия. Постепенно пруските сили започват да отслабват. През 1758 година, руската армия на фелдмаршал Степан Апраксин разбива пруските войски и завзема Източна Прусия. През 1760 година пруската армия значително намалява и руските сили окупират земите в района на Померания и Берлин. До 1762 година Прусия загубва териториите около Померания, Силезия и Саксония. Това изправя държавата пред сериозна катастрофа.

Родена е Майка Тереза

На 26 август 1910 година е родена католическата монахиня Майка Тереза. Нейното истинско име е Агнес Гонджа Бояджиу. Тя е по-известна с...

През 1762 година новопровъзгласеният руски император Петър III предлага сепаративен мир на Прусия, като в замяна ще отстъпи завоюваните източни територии от страната. След политическия преврат в Русия и свалянето на Петър III от престола, новата руска императрица Екатерина II отказва да подпише мирния договор с пруската държава. Въпреки това тя осъзнава, че руската армия е изтощена и не подновява атаките в пруските земи. Отстъплението на Русия спасява Прусия от пълна капитулация. Междувременно Великобритания и Франция водят тежки сражения по море и в колониалните земи. Основните бойни действия между двете държави се извършват на територията на Северна Америка. Французите определят тази война като индианска, а британците я наричат Война на завладяване. На 10 февруари 1763 година военните действия между двете държави са окончателно прекратени. Тогава в Париж е подписан договор за мир между Великобритания и Франция. Според този договор британската държава получава Канада, части от Източна Луизиана, голяма част от колониите в Индия и Флорида. Великобритания предава Куба и Филипините на Испания, а Франция е принудена да отстъпи останалата част от Луизиана на испанците. През този период Австрия и Саксония сключват Хубертусбургският договор с Прусия. Според него Силезия се връща под пруско командване, а Великобритания укрепва своите позиции в Европа.

Седемгодишната война променя позициите на силните държави в Европа. Тя предизвиква ново разпределение и поставя началото на ново влияние върху живота в колониите. След тази война в Европа настъпват много промени, които тепърва ще оставят своя отпечатък върху историята на 18.век.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Открита е статуята Венера Милоска

Световен ден на здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com