10-те най-велики руски филми за войната

160053
10-те най-велики руски филми за войната
Снимка: Pixabay.com

Руските филми за войната са нещо различно от това, което предлага Холивуд. Хората, създали тези филми, със сигурност не са се пестили по отношение на мащаба. Огромен ресурс от работа е използван през годините за създаването на някои от най-емблематичните военни филми в световното кино.

Александър Невски 

Един от скъпоценните камъни на световното кино! Александър Невски на Сергей Айзенщайн припомня историческата победа на руския княз Александър Невски над германските рицари на Тевтонския орден в битката за Леда през 1242 година.

Филмът, заснет през 1938 г., изобразява събитията от 13 век, като същевременно пресъздава някои по-нови исторически факти...

Война и мир 

Тази грандиозна филмова адаптация на романа на Лев Толстой "Война и мир" изобразява битки от Наполеоновите войни, включително Аустерлиц и Бородино.

Заснемането на филма отнема шест години, като в него участват десетки хиляди войници от съветската армия, включително специално създаден кинематографски кавалерийски полк.

Война и мир печели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм през 1966 година.

Турски гамбит 

Филмът е заснет през 2005 година, а действието се развива по време на Руско-турската война (1877-1878). Лентата разказва за Ераст Фандорин, който има задачата да изтласка османските шпиони, вградени в руската армия. Съдбата на цялата война зависи от него...

Ето кой е най-гледаният руски филм за всички времена

Комедия, която разказва за историята на негативен образ на богат младеж се превърна в най-печелившия руски филм за всички времена на ру...

Офицери 

Този емблематичен руски филм разказва живота на двама приятели, които преживяват различни войни в продължение на 40 години. Те се бият в руската и испанската гражданска война, Великата отечествена война и Втората китайско-японска война.

Смята се, че офицерите вдъхновяват безброй млади руски мъже да посветят живота си на армията.

Брестка крепост 

Съвместният руско-беларуски филм разказва историята на първата съветска крепост, която се изправя срещу германската руските войници. Червената армия се бори със зъби и нокти, за да защити Брестката крепост в отчайващ стремеж да изтласка идващите нацисти.

16-те най-велики филми за Втората световна война

От разкъсани от войната романси до кървави и жестоки битки - това са най-добрите филми за Втората световна война, които изобразяват ужа...

Те се бият за страната си

Тази военна драма проследява живота на няколко съветски войници от изчерпан пехотен полк, принуден да се оттегли в Сталинград през лятото на 1942 г. - един от най-трудните периоди на Великата отечествена война.

На бой отиват само старците

Късното лято на 1943 г. в Източна Украйна съветските войски се готвят да преминат Днепър. Съветските ВВС са изправени срещу Луфтвафе (военновъздушните сили на Нацистка Германия) в небето. С младите пилоти, които умират всеки ден, тези, които живеят още една седмица, вече се считат за "старци".

15-те най-добри филми за Космоса за всички времена

Филмите за Космоса са едни от най-интересните, най-добре направените и най-гледаните за всички времена. Независимо кой е вашият любим ж...

А утрините тук са тихи 

През 1942 г. в Карелия зад фронтовите линии са разположени два зенитни взвода. Внезапно в гората се появява огромна единица немски парашутисти. Само артилеристите от АА могат да ги спрат. Проблемът е, че всички те са жени.

В зоната на специалното внимание 

13-те най-добри филми за мафията за всички времена

Филмите за Мафията са специални за много режисьори. Всички сме гледали „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола - филм, който ни...

Филмът разказва за мащабни учения на съветската армия между противници, обозначени като „Северна“ и „Южна“ армейски групи. Последният командир определя три разузнавачи, които да бъдат изпуснати зад вражеските (северните) линии - но настъпва хаос. Филмът е последван от продължение, наречено Hit Back (1981), в което главните герои-парашутисти се присъединяват от съветските морски пехотинци.

9-та рота

Един от най-добрите военни филми в постсъветското руско кино, 9-та рота е посветен на войната в Афганистан. Въпреки че се отклонява от реалността, филмът отлично изобразява ежедневието на съветските войници в Афганистан малко преди Съветският съюз да напусне страната.

източник: www.rbth.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Кино "Влайкова" посреща "Годзила и Конг: Нова империя"

Новият филм на Вим Вендерс - "Прекрасни дни", тръгва по кината от 29 март

Мартин Скорсезе с документална поредица за 8 светци

"Кино за незрящи" за 8-и път на София Филм Фест

Нов филм на Башар Рахал разказва историята на параолимпиеца Михаил Христов

София Филм Фест представя Cinema Politica: Провокативни и важни документални творби

Сериал на Теодора Маркова с награди от най-големия фестивал в Европа

Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

Продължението на "Лудия Макс" със световна премиера в Кан (ВИДЕО)

Романтичната комедия "Красива сватба" с премиера в кино "Влайкова"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com