Франкофония 50 - специален акцент на 24-тия София Филм Фест ЕСЕН

2510
Франкофония 50 -  специален акцент на  24-тия София Филм Фест ЕСЕН
Снимка: iStock/Guliver

Поводът за тази селекция е 50-ият рожден ден на Международната организация на Франкофонията (МОФ). 13 филмови продукции, включени в тази програма, са продуцирани в държави членки на Франкофонията, но също и държави партньори или наблюдатели на тази организация – Франция, Белгия, Мароко, Тунис, Алжир, Косово, Румъния, Албания, Северна Македония, Сърбия, България и др. Филмите са обединени от ценностите, залегнали в основата на МОФ: правата на човека, правото на образование, равнопоставеността между половете, демокрацията, културното многообразие.

ОТКРИВАНЕТО на програмата „Франкофония 50“ е в деня на откриването на 24-тия СФФ ЕСЕН – 25 септември, когато публиката в София ще има възможност да се срещне с най-новия филм на номинирания за Оскар майстор-режисьор Милчо Манчевски – „Върба“ (копродукция между Северна Македония, Унгария и Белгия). В новата му история три македонски жени трябва да се борят с контрола върху своите тела, традиция, лоялност, бременност и осиновяване. Те не са си поставили за цел да променят света или обществото, но тяхната лична кауза - да станат майки, ги прави невероятни героини…

Филмът ще бъде представен лично от неговия автор, специален гост на фестивала. Прожекциите на филма са от 18:30 часа в Кино „Люмиер Лидл“ и от 19:30 часа на ОТКРИТО, на Sofia Summer Fest.

„Синът“ на режисьора Мехди М. Барзауи, копродукция между Тунис, Франция, Ливан и Катар, отвежда зрителите в Тунис, в лятото на 2011 година, за да им разкаже за почивката на Фарес и Мерием, която за жалост завършва катастрофално, след като 10-годишният им син Азис случайно е прострелян при терористичен акт. Нараняванията му коренно променят живота на семейството: Азис има нужда от трансплантация на черен дроб, което води до разкриването на дълго пазена тайна. Филмът може да бъде видян на ГАЛАТА на „Франкофония 50“ - 28 септември от 20:30 часа в Дома на киното и на 14 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „Славейков“.

Почитателите на творчеството на братя Дарден могат да гледат най-новата им творба „Младият Ахмед“. Белгийско-френската продукция разказва за съдбата на 13-годишно момче, което се колебае между изкушенията на живота и решението да осъди на смърт човек, заради религиозните му убеждения. „Младият Ахмед“ продължава линията на силно социални и въздействащи филми, създадени от Дарден, като този път фокусът е върху фанатизма. Филмът може да бъде видян на 26 септември от 18:00 часа в Кино „Влайкова“, на 28 септември от 18:30 часа в Евро Синема и на 3 октомври от 18:30 часа във Френския институт – Кино „Славейков“.

Филмът на Франсоа Озон „По Божията милост“ (Франция-Белгия) получи Голямата награда на журито на Берлинале 2019. В него участват Мелвил Пупо и Дени Меноше, а историята разказва за Александър, който живее със семейството си в Лион. Един ден той случайно открива, че свещеникът, който го е насилвал като дете, продължава да работи с младежи. Александър намира смелост да се изправи срещу свещеника и успява да открие още негови жертви. Творбата на Озон може да видите на 29 септември от 20:30 часа в Дома на киното и на 13 октомври от 19:30 часа във Френски институт – Кино „Славейков“.

В многоцветната мозайка от филми се откроява и копродукцията между Мароко, Франция и Белгия „Адам“, създадена от режисьорката Мариям Тузани, която с изключителна деликатност представя темата за една жена с извънбрачно дете, принудена да се подчинява на патриархалните нрави в Мароко. Филмът има 6 номинации от фестивала в Кан през 2019 година и може да бъде видян в София на 30 септември от 20:30 часа в Дома на киното, на 2 октомври от 20:00 часа в Кино „Влайкова“, на 8 октомври от 19:30 часа в Евро Синема и на 11 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „Славейков“.

„Арабски блус“ на Манеле Лабиди Лабе е история за имигранти, които след години извън страната, се завръщат във Франция. Пътят обратно е особено интересен, а и сблъсъкът с държавните институции е представен със сериозна доза хумор. Прожекциите на филма са на 1 октомври от 20:30 часа в Дома на киното и на 12 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „Славейков“.

Киноманите не бива да пропускат и „Папиша“ - копродукция между Франция, Алжир, Белгия и Катар, на режисьорката Муния Медур. Филмът е история за образованието и равнопоставеността между половете и свободата. Премиерата бе в секцията „Особен поглед“ на фестивала в Кан. Този разказ е пълен с енергия и пресъздава по уникален начин важни аспекти от борбата за независимост на жените в Магреб. „Папиша“ може да бъде гледан САМО на 2 октомври от 20:30 часа в Дома на киното.

Фокусът върху киното на Австрия е вече в киносалоните на 24-тия София Филм Фест - ЕСЕН

Един от интересните феномени в европейския филмов свят през 2019 година е новият възход на киното в Австрия. София Филм Фест е следял п...

Уникалната нова история на румънския майстор Корнелиу Порумбою „Свирукащите“ е копродукция между Румъния, Франция, Германия и Швеция. Един полицай трябва да съдейства за откриването на 42 милиона евро, собственост на особено опасен мексикански гангстер. На канарския остров Гомера разговорите се водят с подсвиркване. Кои са хората, които владеят този специален език?... Прожекциите са на 4 октомври от 20:30 часа във Френския институт – Кино „Славейков“ и на 7 октомври от 19:30 часа в Евро Синема.

Един вълнуващ филм с фокус върху темата за равнопоставеност на жените е „Господ съществува, името й е Петруния“, копродукция между Северна Македония, Белгия, Франция, Хърватия и Словения на режисьорката Теона Митевска. Филмът получи признанието на Европейския парламент, който му връчи Наградата ЛУКС и по този начин осигури разпространението на историята на всички европейски езици. Той може да бъде видян на 27 септември от 17:30 часа в Евро Синема, на 28 септември от 18:00 часа на ОТКРИТО, на Sofia Summer Fest, на 29 септември от 20:15 часа в Културен център Г8 и на 5 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „Славейков“.

Още няколко филма са представени в програмата на „Франкофония 50“ с единствени прожекции – това са българското предложение, филмът на Стефан Командарев – „В кръг“ (копродукция между България и Сърбия) - на 6 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „Славейков“; „Отворена врата“ на режисьора Флоренц Папас, копродукция между Албания, Косово, Италия и Северна Македония, представян като проект на София Мийтингс – прожекцията му е на 7 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „Славейков“; „Летящият цирк“ (Косово) на режисьора Фатос Бериша – на 8 октомври от 19:30 часа във Френския институт – Кино „Славейков“; както и най-новият филм на словенския режисьор Дамян Козоле „Полусестра“, копродукция между Словения, Северна Македония и Сърбия – прожекцията е на 10 октомври от 19:30 часа, отново във Френския институт – Кино „Славейков“.

* * *

Програмата „Франкофония 50“ се реализира в партньорство с Международната организация на Франкофонията, Френския културен институт, посолствата на Мароко и Румъния в София и представителството на Федерация Валония-Брюксел в Букурещ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

"Кино за незрящи" за 8-и път на София Филм Фест

Нов филм на Башар Рахал разказва историята на параолимпиеца Михаил Христов

София Филм Фест представя Cinema Politica: Провокативни и важни документални творби

Сериал на Теодора Маркова с награди от най-големия фестивал в Европа

Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

Продължението на "Лудия Макс" със световна премиера в Кан (ВИДЕО)

Романтичната комедия "Красива сватба" с премиера в кино "Влайкова"

Започнаха снимките на новия филм на Стефан Командарев "Made in EU"

Наградата LUX на публиката 2024: Ето къде може да гледате филмите безплатно

Кои са най-очакваните филми през 2024 година?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино