На фестивал в Арбанаси правят традиционна българска сватба с над 4000 гости

9437
На фестивал в Арбанаси правят традиционна българска сватба с над 4000 гости

Българска традиционна сватба с над 4 000 гости организират във великотърновското село Арбанаси. Събитието ще е част от Първия национален фолклорен събор „Болярска среща“, който ще се проведе от 21 до 23 юли, съобщи пред журналисти Нелина Църова, директор Дирекция „Култура и туризъм“ в местната администрация.

Общината е основен партньор в организирането. В рамките на трите дни на събора ще бъдат пресъздадени различни автентични предсватбени и сватбени ритуали, характерни за Северна България. Младоженците, които ще сключат брак в църквата „Св. архангели Михаил и Гавраил“, са Ива Янчева и Георги Георгиев, които живеят в София. Георгиев уточни, че е поканил лично около 150 сватбари, а останалите гости, които се очакват, ще са посетителите на събора. По думите му, сватбата няма за цел да поставя някакви рекорди.

Фестивалът Rock am Ring ще продължи

Най-големият рок-фестивал в Германия „Рок ам Ринг“ ще бъде подновен, след като бе прекъснат поради страхове за възможно тер...

Всички гости ще са облечени в автентични народни носии от 19-ти век. „Доста се постарахме през годините да съберем костюмите. Това, което успяхме да намерим, е в по-голямата си част женски носии. За съжаление и в Етнографския музей в София изобилстват такива, а мъжките са много рядко запазени. Особено тези, които са участвали в обреди. На мен ми се наложи да си ушия нова носия, за да имам сватбена такава“, обясни младоженецът.

Булката ще е облечена в народна носия от Северняшкия край, като частите и накитите за нея са събирани близо две години. Песните, които ще се изпълняват, са „извадени“ от етнографски книги и сборници, които не са преиздавани от 1925 година насам.

„Ние се опитваме да пресъздадем една голяма част от предсватбените и сватбените обреди. Това, което до сега съм виждал, е че повечето фолклорни състави, които се занимават с автентичен фолклор, пресъздават само няколко елементи от дадена сватба. Ние ще се постараем да пресъздадем цялото богатство на ритуаликата, която съпътства една сватба“, каза още Георги Георгиев, цитиран от Фокус.

Всеки, който желае да стане част от сватбата, трябва да се запише предварително в специални списъци, като ще се раздват гривни, които ще се носят през цялото време на събитието. Това ще се случва в специален информационен център, който ще работи и в трите дни. Сватбеният ритуал ще се организира в неделя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново