Стефан Данаилов: Несбъднатата ми мечта е да пътувам из света

5709
Стефан Данаилов: Несбъднатата ми мечта е да пътувам из света

Асеновград се впусна из дебрите на откровение и лични емоции, в „изпълнение“ на един от успешните актьори на всички времена професор Стефан Данаилов. Книгата „Романът на моя живот” и филмът „Монолог”, създадени по повод 75-тата годишнина на артиста, бяха представени пред асеновградска публика от журналиста Георги Тошев.

Биографичната лента разкрива какво е да станеш, може би, най-известният и обичан човек в България, когато си едва на 27 г. И освен това, да останеш такъв чак до 75-тата си годишнина. В последните години Стефан Данаилов остана за по-дълго у дома си и се оттегли от актьорския, политическия и светски живот. Това решение бе вследствие на претърпяно сериозно заболяване, с което той успя да се пребори. Но и в крайна сметка, годините също си казаха думата. Надежда и сила за живот му дават, както неговите студенти, така и двамата му сина.

Във филма „Монолог“ професорът казва, че е разбрал едно: „плащайки данък обществено мнение“, той вреди единствено на себе си. Това е една от причините, които успяват да разклатят неговото здраве. Във филма Данаилов говори за трудностите и радстите в живота си, за ролите, за сина си и за жените, които и до днес се обръщат към него с уважение и любов. Професорът казва „Аз съм приятел за дълъг път!“, посочвайки лоялността си, като качество. Заглавието „Монолог“ е малко по-различен от книгата, посочва авторът Георги Тошев. Филмът прави ретроспекция на кино и телевизионната кариера на Стефан Данаилов.

Актьорът се среща неочаквано с няколко от най-известните си герои. „Професорът никога не е провеждал монолози - това му е първият.“, обяснява Тошев. Лентата е снимана в продължение на около 10 часа, с кратки прекъсвания. Не е случен фактът, че именно Асеновград е избран да бъде част от международното турне, в което биват представяни и книгата, и заглавието „Монолог“. Това е градът, в който през 1980 г. е заснета голяма част от филма „Дами канят“, в който основна роля играе Стефан Данаилов. Публиката в Асеновград приветства представянето изключително топло и с бурни аплодисменти. По-възрастните асеновградчани си спомниха с носталгия снимачните дни на центъра в града. По-младите с възхищение и интерес гледаха с притаен дъх биографичния едночасов филм „Монолог“.

Екипът на Actualno.com не пропусна да разговаря и в Асеновград лично с Георги Тошев - създателят на лентата.

Ето какво сподели той!

Предвид, че сте автор на доста филми, защо избрахте този да бъде точно за личността на професор Стефан Данаилов?

Защото смятам, че в нашата нова история няма толкова безспорни личности. Или ако има, те са много малко. Стефан Данаилов е един от тях. Ние можем да спорим с него за различни неща. Но той е безспорен, като талант и най-вече като едно категорично и трайно присъствие в българския духовен и политически живот. Затова смятам, че за хора като него трябва да се говори и да има създадена не една книга. Защото такива личности могат да бъдат модели за подражание и вдъхновение. Неслучайно той е толкова обичан от студентите си - защото връзката с човек, като Стефан Данаилов, променя понякога цели съдби и помага на младите да намерят себе си и да си хванат, както казваше баба ми – пътя.

А Вас как Ви промени разговорът, филмът, изобщо комуникацията със Стефан Данаилов?

Ние с професора преминахме през различни фази на общуване. Защото не е лесно да си спомняш и да подреждаш спомените си. В съзнанието изплуват много забравени моменти. Спомняш ли за хора, които си напуснал или те са си отишли от теб. Това е един много сложен и труден процес. А с професор Данаилов най-образно видях през какво минава човек, който поставен в обстоятелства – в случая написването на една книга – е принуден да си спомня. Тази динамика, с която ние общувахме, беше много важна за мен. Стефан Данаилов ме научи на търпение и да не се вглеждам толкова в дребните детайли. Най-важният съвет от него е, че не трябва да плащаме данък обществено мнение. Понякога това може да бъде разрушително.

Защо лентата за Стефан Данаилов е снимана в черно-бели кадри и в изключително близък план, с изключение на финала?

Когато Стефан Данаилов говори, той е добре да бъде чут. Когато преживява много емоционално моментите от своята изминала кариера, а и от личния си живот, трябва да бъде видян отблизо. Защото много често, отвъд думите, в дребните жестове и тикове на нашите лица се съдържа много повече от това, което можем да кажем. И при цялата си откровеност, аз исках да запечатам Стефан Данаилов такъв, какъвто съм го видял в края на 2017 г. Неслучайно филмът е сниман месец преди рожденния му ден. Исках да бъдем максимално близо до неговата 75-та годишнина. Защото тази лента е документ за едно време, в което ние сме се срещнали. А и повечето му филми са черно-бели, за щастие или за жалост. Естетиката на този вид кадри винаги е много по-концентрираща. А цветът добавя различни нюанси и може да разсейва. Исках формата на „Монолог“ да бъде видяна и почувствана от зрителя така, както аз се чувствам, когато разговарям с професора.

Емоционален и открит ли е Стефан Данаилов - виждаме, че във филма не крие сълзите си от щастие, носталния и малко тъга?

Много е емоционален. Толкова е щедър на емоции, че понякога си мисля, че чак е изпепеляващо това, което преминава през него. Професор Данаилов е много открит. Той е човек, който няма заден план и мисли. Аз харесвам такива хора, защото дори и да не съм съгласен с него, мога да споря. Професорът притежава културата на дебата. Не са много политиците и обикновените граждани, с които се срещам, готови да чуят чуждото мнение и да отстояват своето. Стефан Данаилов не е пестелив откъм емоции. Той е истински човек от кръв и плът и това е най-хубавото – актьорската маска, която е придобил след толкова дългогодишна успешна кариера, не го е променила, не го е направила безчувствен. Успява да разграничи ролите от личния си живот. И това е много важно, защото ние аплодираме героите му, но аз аплодирам и човекът Стефан Данаилов и способността му да бъде себе си.

Какво послание отправят биографичните филм и книга за Стефан Данаилов?

Много ме е страх да отправям послания във време на толкова различни и понякога фалшиви послания. Аз се радвам, че и книгата и филмът по свой начин, или поне това е обратната връзка до момента, вълнуват хората, които се срещат задочно със Стефан Данаилов. Пожелавам на всички тях да го видят „на живо“ и да имат щастието да общуват с него. Пазя се от послания, но ми се иска и книгата и филмът да бъдат достатъчно фокусирани и концентрирани върху тази личност и този наистина необикновен живот.

Трудно ли е да се направи филм и да се напише книга за човек, като Стефан Данаилов?

Не е лесно. Но ако личността толкова много те е превзела и провокирала, искал си да се докоснеш до нея и тя ти дава всичкия шанс на света да го направиш - тогава трябва да се възползваш и да бъдеш смел. Професор Стефан Данаилов помогна на мен и на целия екип да бъдем по-смели в доближаването си до него. И мисля, че това, колкото и да е нескромно – личи.

Лентата „Монолог“ показва откъси от множество филми. Разкрива противоположностите в ролите, в които Стефан Данаилов се е въплъщавал през годините. Обяснява и, че е влязъл временно в политиката, за да лобира за развитие на културата и изкуството в България. За преподаването в университета споделя, че студентите го зареждат емоционално. В края актьорът споделя пред всички, че несбъднатата му мечта е да пътува из света с любимата жена, но по-рано твърде голямата му ангажираност, а сега - здравословното му състояние не позволили това.

„Аз съм видял много, но и много малко съм видял! Сънувам как тичам, изминавам километри. Затова живейте живота си като хората, докато сте млади. Защото младостта е веднъж!“, отправя съвет професорът към своите студенти, почитатели и зрители на „Монолог“. Премиерата в Асеновград приключи със снимка на ентусиазираната публика, за да покаже Георги Тошев на Стефан Данаилов, че „вие сте били тук, на премиерата на филма в града“.

По статията работи Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю