Половината от хората по улиците знаят много добре, че са болни, но не са в карантина

4717
Половината от хората по улиците знаят много добре, че са болни, но не са в карантина
Снимка: iStock

Слушах колегата от Китай – как изследват цели градове. Знаете ли какво е в момента у нас? Половината от тези, които се разхождат по улицата, знаят много добре, че са болни от COVID-19. Част от тях са с положителни антигенни тестове, но никой не ги е карантинирал, защото все още пациент с положителен бърз антигенен тест не означава за държавата, че е болен. Той евентуално може да получи болничен от нас, но не може да бъде задължен да си стои вкъщи. В резултат на което има болни, които продават по магазините, които ходят на работа и заразяват своите колеги. Това е нещо, с което ние няма да се справим. Това е една лавина, която вече е тръгнала, която набира скорост и ние каквото и да правим оттук нататък вече сме изпуснали момента.

Това каза пред btv д-р Виктория Чобанова – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

"Който е болен е болен, това е така. Ако вие се разболеете, ще си получите болничен, дори и без симптоматика на COVID-19, но аз аз нямам инструмент, с който да ви задължа да си стоите вкъщи като болен, и вашите контактни също. В Китай за 12 души изследват град с милионно население. Идеята не е просто да се правят изследвания, а да се вземат мерки и да се ограничи разпространението. У нас е хаос. Вие знаете ли, че огромно количество хора, вече изобщо не си правят изследвания, защото няма смисъл. Защото ще ги затворят, ще похарчат едни пари. Защото така или иначе ще им мине, те ще трябва да преболедуват. Очевидно не се притесняват за здравословното си състояние и за близките си. Притесненията настъпват, когато нещата се влошат. Тогава вече започваме да ставаме спешни и се чудим откъде да извадим възможност за тестове и хоспитализация.", каза още тя.

Тези, които ми се обаждат, са отговорни. Голямата част от хората обаче не се обаждат на лекарите си, че са болни, чакат да им мине. А като станат малко зле, просто има Бърза, помощ, която започва да ги разхожда от болница на болница и се чуди къде ще ги приемат. Това е българският вариант за справяне с коронавируса. Неефективно. Ние сме единствената страна в света, която нормативно задължи да се смесят потоците инфекциозно болни и неинфекциозно болни във всяко едно лечебно заведение. Това е уникат. Чисто българско решение на въпроса, каза възмутена тя.

Какво още каза д-р Чобанова за ваксинацията: Каква ваксинация правим в пика на заболяването, като в момента не знаем кой е болен и кой е заразен?

РЗИ-тата не могат да се справят с карантинираните, така тя коментира фактът, че именно те ще отговарят за разпространението на ваксините.  "Вижте в единния портал: Ние имаме примерно 90 000 активни случаи и 30 000 карантинирани като контактни. Сложете на един активен случай минимум 3 контактни - реално. Тези хора там ги няма. карантинираните изобщо ги няма. Контактните на болните ги няма в системата изобщо. Никой не ги наблюдава, никой не ги следи.", каза още тя.

Най-големият проблем за лекарите: Издават се средно по три заповеди на ден

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЦИТАТИ:

Очаквайте политически служебен кабинет, който няма да е във ваша полза

Ходил съм над 100 пъти да говоря с Борисов, а Делян Пеевски само веднъж ме е канил

Интимно близки не сме (ВИДЕО)

Да отговарям на Георги Свиленски - абсолютна загуба на ефирно време

Тате каза, че ще има правителство, ама друг път

Навални беше последната бяла лястовица в съпротивата

"Защо се мъчим с ротация? Това е като девственица, която не иска да легне с един младеж"

Борисов и Пеевски бият децата в политиката

Всеки тук разбира от енергетика, а само Стоичков рита топката

Ти се молиш на човека, който арестува преди 2 години - трябва да си политически мъртъв

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com