„Ако ме видиш, плачи“: реките оголват „камъните на глада“ заради сушата

28659
„Ако ме видиш, плачи“: реките оголват „камъните на глада“ заради сушата
Снимка: Dr. Bernd Gross / CC BY-SA 3.0 de

Силната суша понижава нивата на реките в цяла Европа, разкривайки камъни, които преди векове са предупреждавали за предстоящи трудни времена, пише Business insider. Скалите, известни като "камъни на глада", изплували отново от водата миналата седмица.

Един такъв камък се намира на брега на река Елба на територията на Чехия. Камъкът датира от 1416 г. и на него е издълбано предупреждение на немски: „Wenn du mich seehst, dann weine“: „Ако ме видиш, плачи“.

В изследване от 2013 г. група чешки учени пишат, че тези камъни са „издълбани в години на лишения и инициалите на авторите са изгубени за историята“.

„Основните надписи предупреждават за последствията от сушата. Сушата донесла лоша реколта, недостиг на храна, високи цени и глад за бедните. До 1900 г. върху камъка са отбелязани следните години на суша: 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 и 1893 г.“, пишат изследователите.

Тези „хидроложки ориентири“ за последен път се появили през 2018 г. Но настоящата суша, която Европа преживява, може да е най-тежката за последните 500 години, смята Андреа Торети, старши сътрудник в Обединения изследователски център на Европейската комисия.

Все повече изследвания свързват по-честите и интензивни засушавания с изменението на климата. Повишаването на глобалните температури предизвиква промени в моделите на валежите и увеличава изпарението. По данни на Европейската обсерватория за сушите 47% от територията на Европа страдат от липса на влага в почвата, други 17% прерастват в стрес за растителността.

Камъните не са единствената скрита реликва, появила се в реките заради засушаването. Отстъпващите води на река По в Италия също са открили много археологически съкровища. През юни била открита потънала баржа от Втората световна война, а в края на юли – и бомба от Втората световна. Река Тибър тази година разкрила руините на мост от времето на император Нерон.

В Испания, близо до португалската граница, пресъхнал резервоар през февруари разкрил руините на село, потопено през 1992 г., съобщава Рhys.org. В САЩ много артефакти били открити на оголеното дъно на езерото Мийд (Колорадо) – от изчезнал някога хидроцикъл до останките на няколко човешки тела. Сред последните е имало труп във варел – полицията води разследване.

През февруари ледената покривка на Антарктика се съкрати до рекордно ниско ниво за цялата история на наблюдения. Това помогна за разрешаването на една от най-големите мистерии в историята на мореплаването. Останките от кораба „Ендюранс“ на сър Ърнест Шакълтън бяха намерени и заснети от екипаж на изследователски кораб в морето Уедъл. Точното местоположение на кораба на известния полярен изследовател дълго време беше неизвестно. Той е бил смачкан от ледовете през 1915 г.

Екстремната юлска гореща вълна във Великобритания унищожила напълно моравата на историческата Чатсуърт хаус в Дарбишър в Централна Англия и разкри градина от XVII век. На бял свят се показаха широки декоративни шарки и старинно оформление. За първи път в историята изворът на Темза пресъхна поради необичайната жега.

В язовир Мосул в Ирак, който се намира на река Тигър, изплува град от бронзовия век, а после пак потъна.

В резултат на топенето на ледниците в Норвегия тази година бяха открити уникални исторически артефакти: вълнена туника от желязната епоха, римска обувка, стрела от VI-VII век със запазено оперение.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Сушите са причинили смъртта на 650 хиляди души за последните 50 години, а бурите – на 577 хиляди

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com