Експерт: Венеция със сигурност ще потъне

32956
Експерт: Венеция със сигурност ще потъне
Снимка: Getty Images/Guliver

За една седмица водата във Венеция три пъти надмина нивото от 1,5 м. За целия период на наблюдения от 1972 година в сезона на наводненията нито веднъж нивото не се е вдигало толкова високо за толкова кратък период от време. Може ли Венеция да се спаси от морето? Не! Така смята климатологът Андерс Леверман от института по климатични промени в Потсдам.

Според него изчезването на града под водата е само въпрос на време. Acqua alta (регулярното повишаване на нивото на водата във Венеция) е комбинация от феномени, свързани с валежите, вятъра и амплитудата на прилива, обяснява ученият за Die Zeit. Това явление възниква в периода между есента и зимата, когато нивото на валежите е високо, а приливите носят още повече вода във Венецианската лагуна.

Опустошена Венеция чака ново наводнение

Опустошена Венеция се готви в неделя за безпрецедентно трето голямо наводнение за по-малко от седмица, след като морската вода вече опу...

Позовавайки се на законите на физиката може да кажем, че с промените на климата екстремалните явление от този вид ще се случват все по-често и по-често, обяснява още Леверман.

Градът има подводна бариерна система, която се строи в продължение на 16 години, с цел да защити Венеция именно в такива случаи. След похарчени над 5 млрд. евро обаче тя трябваше да заработи през 2011г. Защо това не се случва обаче, можете да прочетете в тази статия.

Колкото повече повишаваме температурата на планетата, толкова по-мощни са дъждовете и още повече се повишава морското равнище. Вероятно всичко това е засилило наводнението във Венеция. Друг фактор може да е и струйното течение, което заради глобалното затопляне променя траекторията си. Текущата посока на течението показва, че ветровете на север от Италия не се движат, както обикновено от запад на изток - те са направили неголям завой под Европа и в Италия духат от юг на северо-запад. По този начин струйното течение би могло да засили местните въздушни потоци, предизвикващи acqua alta, а обикновено то им противодейства, обяснява експертът. 

"Според нашите изчисления, които сме използвали в анализа на междуправителствената група от експерти по климатичните промени, в резултат на глобалното затопляне с един градус нивото на морето ще се повиши с около 2,5 м. Макар това да се случва много бавно, вероятно в продължение на 100 годни, това означава, че в дългосрочна  перспектива Венеция ще се окаже под морското равнище", уверен е Леверман. 

Затвориха площад Сан Марко, отвориха дарителска сметка за Венеция (ВИДЕО и СНИМКИ)

Страхът във Венеция се завърна. Властите очакват нова приливна вълна. Вятърът не утихва. Площад Сан Марко е затворен. 70% от центъра на...

"При спазване на Парижкото споразумение за климата да не се допуска повишаване на температурата на планетата с повече от 2 градуса в дългосрочна перспектива трябва да очакваме повишаване на морското равнище с 5 м. Венеция със сигурност ще остане под водата. Големите крайбрежни градове като Хамбург, Шанхай, Хонконг или Ню Йорк също трябва да се готвят за това, че голяма част от тях ще се окаже с няколко метра под морското равнище. През 2014 година заедно с колеги от университета в Инсбрук анализират в кои страни, при нарастващо морско равнище, може да се очаква загуба на суша и кои обекти от световното наследство на ЮНЕСКО ще пострадат. Ние изготвихме списък, според който, ако се смята само Иатлия, ще пострада не само Венеция, но и историческият център на Неапол, като и Пиза. При повишаване на глобалните температури с 3 градуса в дългосрочен период под заплаха ще бъде всеки пети културен обект на ЮНЕСКО. Единствената възможност действително да се ограничи повишаването на морското равнище е да се спре горенето на въглища, нефт и газ", предупреждава ученият. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Февруари е 9-ят пореден месец с рекордни горещини

Доклад: Развитите икономики с рекорден спад на вредните емисии (ГРАФИКА)

Горещи вълни удрят гърбатите китове в северната част на Тихия океан (ВИДЕО)

Нашествието на миризливките - колко опасни са те? (СНИМКИ)

Между 11 000 и 14 000 души умират всяка година заради мръсния въздух в България

Очакван рекорд: Преживяхме най-топлия януари (ГРАФИКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат