Големият бариерен риф струва 42 млрд. долара

4508
Големият бариерен риф струва 42 млрд. долара
Снимка: Getty Images/Guliver

Големият бариерен риф представлява актив на стойност 56 млрд. австралийски долара (42 млрд. щатски долара).

Рифът, който е в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО, е най-голямата жива структура на планетата, чиято икономическа и социална стойност беше изчислена за първи път в доклад на Фондацията на Големия бариерен риф, предава AFP.

Избелването на коралите започва да намалява, твърдят американски учени

Избелването на кораловите рифове по света изглежда, че постепенно намалява след пик от три години, съобщи Американската агенция за изсл...

Използвайки икономически модели, от фондацията са изчислили, че природната забележителност докарва от туризъм 29 млрд. австралийски долара и осигурява 64 000 работни места. „Индиректната“ му стойност – изразяваща се в хора, които не са го посетили лично, но знаят за съществуването му, се оценява на 24 млрд. австралийски долара. Останалите средства са от развлечения като разходки с лодки и други.

Проучването, което се основава на шестмесечен анализ, идва на фона на продължаващи съобщения за влошаващото се състояние на природната забележителност заради глобалното затопляне. За втора поредна година рифът е засегнат от тежко избелване, което се държи на покачващите се температури на водата, пише още БГНЕС.

Според директора на Фондацията на Големия бариерен риф Стийв Сарджент изследването е показало, че Австралия не разполага с друг толкова голям актив, който да допринася толкова за възприемането на марката „Австралия“.

„С 56 млрд. долара рифът се оценява на повече от 12 опери като тази в Сидни“, заяви той.

В изследването е включено проучване сред 1500 души от Австралия и десет други държави, което е показало, че хората ценят рифа по много причини – както заради важността му за туризма, така и защото смятат, че Австралия не би била същата без него.

Големият бариерен риф в Австралия е пострадал много по-сериозно

Големият бариерен риф в Австралия е пострадал много по-сериозно отколкото показваха два поредни случая на избелване на коралите, предуп...

Според водещия автор на доклада Джон О'Махони е очевидно, че рифът е „безценен и незаменим“.

„Но ние можахме да погледнем на него като на актив, който има невероятна стойност от много гледни точки – от страна на биоразнообразието и потенциала за създаване на работни места до неговата подкрепа за ключови индустрии и репутацията му сред международните посетители на Австралия“, каза той.

В края на месец май учени предупредиха, че 2300-километровият риф е в много по-тежко състояние, отколкото се е предполагало преди. Първоначално се смяташе, че около 22% от повърхностните корали са били унищожени през 2016 г., но впоследствие процентът беше увеличен до 29%.

Обезцветяването на коралите е явление, което се причинява от повишаването на температурата на водата, в резултат на отпадането на живеещи в симбиоза водорасли, които дават цвят и хранителни вещества на коралите. Те могат да оцелеят ако водата се охлади, но ще загинат, ако температурите продължат да се покачват. Последното обезцветяване е четвърто по ред след тези от 1998 г., 2002 г. и 2016.

Избелването засяга и корали, които живеят в по-дълбоки зони, които не са посетени от оценяващи степента на въздействието водолази.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно