Жегата превърна Сибир в Африка

7656
Жегата превърна Сибир в Африка
Снимка: Getty Images/Guliver

Температурите се повишиха с 10 градуса по Целзий над средните през юни в голяма част от Сибир, където почвата е вечно замръзнала. Това се случва в последния месец, белязан от адска жега. Или с други думи, говорим за най-топлия юни в световен мащаб, съобщава Мрежата за наблюдение на климата на Европейския съюз, цитирана от агенция France Presse.

Арктически часови температурен рекорд за месеца - 37 градуса по Целзий - беше поставен на 21 юни край Верхоянск в Североизточна Русия, където метеорологичната станция регистрира температурните аномалии, уточнява Службата за изменение на климата "Коперник" (C3S).

Часовият рекорд - средно за 60 минути - беше с един до две градуса над регистрираните преди това арктически максимуми през 1969 и 1973 година.

Топлото време в големи участъци от Сибир от януари, в комбинация с ниска почвена влажност, е допринесло за възраждането на горските пожари, които опустошиха региона миналото лято. И броят, и интензитетът на пожарите в Сибир и части от Аляска се е увеличил от средата на юни, което води до най-високите въглеродни емисии за месеца - 59 милиона тона CO2 - откакто започват рекордите през 2003 г.

Огромни пожари бушуват в Сибир

Пожари са обхванали площ от 1,15 млн. хектара (2,85 млн. акра) в Сибир в райони, които не са достъпни за пожарникарите, предаде Associa...

"Миналата година вече беше доста необичайно и рекордно откъм пожари лято в Арктическия кръг", казва Марк Парингтън, старши учен в Службата за наблюдение на атмосферата "Коперник" на ЕС (CAMS), предупреждавайки за "интензивна активност" през следващите седмици.

В световен мащаб юни 2020 г. беше с повече от половин градус по Целзий по-топъл от средното в периода 1981-2010 г. за същия месец и наравно с юни 2019 г. като най-топлия регистриран досега, посочват експертите, пише още БГНЕС.

Сибир и Арктическият кръг са предразположени към големи годишни температурни колебания, но постоянството на тазгодишното топло време е много необичайно, заяви директорът на C3S Карло Буонтемпо.

Въглеродна бомба за вечната замръзналост

"Тревожното е, че Арктика се затопля по-бързо от останалия свят", каза ученият в изявление. В Арктическия регион средните температури са се повишили с повече от два градуса по Целзий от средата на 19. век - двойно повече от средната стойност в света.

Токсичните вещества в реките край Норилск - 200 пъти над нормата (ВИДЕО)

Токсичните вещества в реките край Норилск са 200 пъти над нормата, отчете анализ на 8 проби от района, съобщава ТАСС, цитирана от 24 ча...

Въпреки по-ниските от средните температури в западните части, целият Сибир - по-голям от Съединените щати и Мексико заедно - беше над 5°С над нормата за юни.

Омекването на някога твърдата вечна замръзнала почва - простираща се в Сибир, Аляска и Северна Канада – променя условията на живот на местните жители и заплашва промишлената инфраструктура, особено в Русия.

До масовия разлив на дизелово гориво в близост до град Норилск, Русия, се стигна, когато в края на май резервоар на електроцентрала, построена на започнала да се топи вечно завръзнала почва, се срина. "Широкото размразяване на вечно замръзналата земя се предвижда за този век", пише и в доклад на научната група на ООН за климата от миналата година.

"По-голямата част от арктическата инфраструктура е разположена в региони, където се очаква да се засили затоплянето на вечно замръзналата почва до средата на века", предупреждават още учените.

Освен това почвите в района на вечно замръзване в Русия, Аляска и Канада държат два пъти повече въглерод - най-вече под формата на метан и CO2 - в сравнение с атмосферата - над 1,4 трилиона тона. Един тон въглерод е еквивалентен на 3,65 тона въглероден диоксид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com