Какви са последиците от климатичните промени през 2020 г. за Азия

1481
Какви са последиците от климатичните промени през 2020 г. за Азия
Снимка: Getty Images/Guliver

През 2020 г. Азия е преживяла най-горещата си година в историята, съобщи ООН преди срещата на върха COP26, като екстремните климатични условия са нанесли тежки поражения върху развитието на континента, съобщи АФП.

В годишния си доклад "Състояние на климата в Азия" Световната метеорологична организация към ООН заяви, че всяка част на региона е била засегната.

"Екстремните метеорологични условия и въздействията на изменението на климата в Азия през 2020 г. са причинили смъртта на хиляди хора, разселили са милиони други и са стрували стотици милиарди долари, като същевременно са нанесли тежки поражения на инфраструктурата и екосистемите", заяви СМО. "Устойчивото развитие е застрашено, като се увеличават продоволствената и водната несигурност, рисковете за здравето и деградацията на околната среда."

Докладът излиза дни преди COP26 - конференцията на ООН за изменението на климата, която се провежда в Глазгоу от неделя до 12 ноември.

В доклада се посочват и общите средногодишни загуби, дължащи се на свързаните с климата опасности. Китай е претърпял загуби за около 238 млрд. долара, следван от Индия с 87 млрд. долара, Япония с 83 млрд. долара и Южна Корея с 24 млрд. долара.

Но като се вземе предвид размерът на икономиката, средните годишни загуби се очаква да достигнат 7,9% от брутния вътрешен продукт за Таджикистан, 5,9% за Камбоджа и 5,8% за Лаос.

Продължително разселване

Учени: Глобалното затопляне слага край на период на застудяване

Палеоклиматолозите са установили, че глобалното затопляне е върнало Земята на климатичен режим, характерен за най-топлия период след кр...

Прогнозите са, че повишената топлина и влажност ще доведат до ефективна загуба на работни часове на открито на целия континент, което може да струва много милиарди долари.

"Опасностите, свързани с времето и климата, особено наводненията, бурите и сушите, оказаха значително въздействие в много страни от региона", заяви ръководителят на СМО Петери Таалас. "В своята съвкупност тези въздействия нанасят значителни щети на дългосрочното устойчиво развитие."

Много от свързаните с времето и климата разселвания в Азия са продължителни, като хората не могат да се върнат по домовете си или да се интегрират на местно ниво, се казва в доклада.

През 2020 г. наводненията и бурите са засегнали приблизително 50 милиона души в Азия, което е довело до повече от 5000 смъртни случая. Това е под средната годишна стойност за последните две десетилетия (158 млн. засегнати и около 15 500 смъртни случая) "и е свидетелство за успеха на системите за ранно предупреждение в много страни в Азия", като са обхванати около седем от всеки десет души.

През най-топлата година в Азия средната температура е била с 1,39 градуса по Целзий по-висока от средната за периода 1981-2010 г. Регистрираната в руския град Верхоянск температура от 38,0 С е най-високата известна температура на север от Полярния кръг.

САЩ изчислява щетите от глобалното затопляне на 100 млрд. долара годишно

Властите на Съединените щати оценяват щетите от глобалното затопляне през тази година на 100 милиарда долара, съобщи президентът на САЩ...

Ледниците се свиват

През 2020 г. средните температури на морската повърхност са достигнали рекордно високи стойности в Индийския, Тихия и Северния ледовит океан. Температурите на морската повърхност и затоплянето на океаните в Азия и около нея се увеличават повече от средното за света. В Арабско море и в части от Северния ледовит океан те се затоплят с повече от три пъти по-висока скорост от средната.

Минималната площ на арктическия морски лед (след разтопяването през лятото) през 2020 г. е втората най-ниска в сателитните записи от 1979 г. насам. На Тибетското плато и в Хималаите има приблизително 100 000 кв. км ледници - най-големите обеми лед извън полярните региони и източник на 10 големи азиатски реки.

"Намаляването на ледниците се ускорява и се очаква до 2050 г. масата им да намалее с 20-40%, което ще се отрази на живота и поминъка на около 750 милиона души в региона", се казва в доклада. "Това има сериозни последици за глобалното морско равнище, регионалните водни цикли и местните опасности като свлачища и лавини."

Една четвърт от мангровите гори в Азия се намират в Бангладеш. Въпреки това мангровите гори в страната, изложена на тропически бури, са намалели с 19% от 1992 до 2019 г., се казва в доклада. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com