Какво може да спаси паметта на старини?

5675
Какво може да спаси паметта на старини?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Редовната физическа активност е най-добрата профилактика на проблемите с паметта в зряла възраст, сочи изследване, проведено от университета на Мелбърн в Австралия.

"Посланието на нашето изследване е много просто: отделяйте повече време на физическата активност. Все едно каква – просто повече и по-често се движете. Това помага на вашето сърце, тяло и – както сега знаем – на мозъка. Освен това защитава от затлъстяване и диабет", отбелязва авторът на изследването Касандра Сзоек.

Агресията вещае проблеми с паметта

За да не страдате от проблеми с паметта след време, е важно да умеете да преодолявате стреса и да запазвате спокойствие още на младини,...

В продължение на 20 години учените са проследявали здравословните показатели на 387 австралийки, които в началото на изследването през 1992 г. били на възраст между 45 и 55 години. Учените се интересували от различни особености на начина им на живот, включително физически упражнения и хранене.

Също за времето на изследване те няколко пъти измервали нивото на хормони, холестерин, ръст, индекс на телесна маса и кръвното на доброволците. Освен това се вземали предвид и проведените хормонзаместителни терапии.

Също така жените преминавали тестове за вербална епизодична памет, при които им предлагали да научат списък от 10 несвързани помежду си думи и да се опитат да си ги спомнят след 10 минути.

При оценка на показателите за влошаване на паметта за целия период на изследването учените са открили, че участниците, които са били често физически активни, имали нормално кръвно и високо ниво на "добър" холестерол и можели да си спомнят повече думи от списъка.

Още една причина за влошаването на паметта

Наднорменото тегло може да повлияе негативно на състоянието на човешката памет, смятат психолози от Кеймбриджкия университет. В хода на...

Връзката между тези фактори била тясна. По такъв начин наличието на повече физически натоварвания седмично се оказало свързано с по-здравата памет.

Учените отбелязват, че негативните изменения в мозъка, свързани с деменцията, се развиват много бавно, в продължение на 20-30 години.

"Еволюцията на снижението на когнитивните функции протича бавно и неизменно, именно затова изследването е провеждано толкова дълго. Използвахме тест за вербална памет, защото тя е една от първите функции, които страдат при развитие на Алцхаймер", отбелязва Касандра Сзоек.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com