Китай изпрати бойна ракета в окото на ураган

20474
Китай изпрати бойна ракета в окото на ураган

На 3 октомври 2015 година жесток тропически циклон, бушуващ над южните провинции на КНР, бил подложен на ракетна атака.

Но тази операция не била военна, а изследователска – метеоролозите получили редки данни от епицентъра на беснеещата стихия.

Искате ли да кръстите ураган на себе си?

Всички желаещи могат да дадат имена на ураганите, циклоните и тайфуните, които атакуват Британските острови. Изпращането на имената мож...

Китайските тактически ракетни комплекси SY-400 са управляеми ракети с радиус на действие до 200 км. Всяка от тях е снабдена с реактивен двигател, голям набор от датчици и средства за връзка и се отличава с маневреност за преодоляване на средствата от ПРО. Но този път им противостояли не вражески ракети, а тропическият ураган Mujigae, връхлетял Гуандун.

Зародилият се на 28 септември циклон вече е достигнал трета категория по скалата на Сафир-Симпсън и е отнел живота на 20 души, нанасяйки щети за повече от 3,5 млрд. долара.

Той станал обект на лова на метеоролозите, които призовали на помощ военните. Ракетите SY-400 се оказали отлично средство, за да се издигнат високо над развилнялата се буря и да хвърлят "бойна глава" от датчици директно в нейния епицентър – окото на урагана.

Това е рядка възможност – обикновено такива опасни природни явления се изследват от самолети и безпилотни апарати, които стоят на разумно разстояние от бурите. За шест минути полет SY-400 доставил уредите там, където не могат да надникнат обичайните средства – и те, събирайки ценни данни, ги предали на учените.

Ерата на ураганите в Атлантика била към края си

Ерата на ураганите в Атлантическия океан, започнала през 1995 година, може приключи в близко време, за което сочи постепенното снижаван...

Остава да чакаме какви интересни находки ще бъдат направени скоро.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии