Круизните кораби бълват опасно много серни и азотни оксиди

5589
Круизните кораби бълват опасно много серни и азотни оксиди
Снимка: Getty Images

Гърция и дестинации като Санторини и Миконос са сред водещите места в Европа, засегнати неблагоприятно от замърсяването на въздуха от круизни кораби, съобщи Европейската федерация за транспорт и околна среда (ЕФТОС), която води кампания за по-чист транспорт.

Неотдавнашно проучване на ЕФТОС установи, че емисиите на серен оксиди (SOx) от круизни кораби в Гърция са 120 пъти по-големи от тези, произведени от всички малки превозни средства (автомобили и т.н.), циркулиращи в страната.

Как дивите животни използват човека в своя полза

Някои животни и птици са се научили да печелят от съжителството с хората. Едни се обръщат към нас за защита и храна, други неусетно кра...

Проучването установи, че емисиите на SOx от 115 круизни кораба, плавали в моретата на Гърция през 2017 г., са били 7 600 тона, докато тези от автомобили и други малки превозни средства достигнали около 64 тона.

Това е един от най-лошите резултати в Европа - след Хърватия, Норвегия и Исландия - които са много популярни дестинации за пътувания.

През 2017 г. корабите на една от най-големите круизни компании в сектора изхвърлили 10 пъти повече серни оксиди в атмосферата по европейските брегове в сравнение с 260 милиона коли, които са се движили на континента през същата година.

Серните оксиди (няколко съединения на сяра и кислород) не са вредни само за здравето на хората, но вредят и на морската и сухопътната среда.

Богаташи в Сан Франциско искат да спрат приют за бездомни с аргумент, че не е екологичен

Заможни жители на Сан Франциско, които започнаха кампания, за да блокират изграждането на нов приют за бездомни в крайбрежния град, изп...

Азотните оксиди (NOx), открити в изгорелите газове на двигателите, също са вредни за общественото здраве и околната среда, като проучването установи, че круизните кораби отделят еквивалента на около 15 процента от азотните оксиди, отделяни от европейския флот пътнически автомобили за една година.

В Гърция 115 круизни кораба са „произвели“ толкова NOx, колкото 64 процента от автомобилния флот на страната през 2017 г.

Изследването препоръчва прилагането на разпоредби относно емисиите от круизни кораби, с десулфуризация и други системи, като се посочва, че тези кораби обикновено плават близо до брега и остават в пристанища за дълги периоди, влияейки на атмосферата там. Той също така препоръчва круизните компании, които предоставят луксозна услуга, да бъдат първите, които са обект на по-строги регулации сред другите области на корабоплаването.

Експертите прогнозират, че дори да се въведат нови разпоредби за съдържание на сяра в горивата за корабите от януари 2020 г., круизните кораби все още ще бъдат основен източник на замърсяване със SOx в сравнение с автомобилите.

Прогноза: Климатичните катастрофи ще стават все по-често явление

Неприемливо е да отричаме измененията в климата, които настъпват. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Радостина Ценов...

Те очакват круизните кораби да отделят 40 пъти повече SOx от автомобилите през 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com