Нов климатичен феномен – атмосферно езеро - е открит над Индийския океан

9674
Нов климатичен феномен – атмосферно езеро - е открит над Индийския океан
Снимка: Peggy und Marco Lachmann-Anke / Pixabay

Рядко климатично явление – атмосферно езеро, е забелязано в небето над западната част на Индийския океан. То е свързано с вече известните и добре изучени атмосферни реки. Учените обясняват, че за пет години атмосферното езеро се е появявало 17 пъти в един и същи регион независимо от сезона. Изследването е публикувано на сайта на Американския геофизичен съюз.

Водната пара в атмосферата е способна да се движи бързо на дълги разстояния, като същевременно поддържа концентрацията си. Това явление се нарича атмосферна река и е характерно за тропическите ширини, откъдето с нейна помощ влагата се пренася в средните ширини. Атмосферните реки се характеризират с ясно изразени коридори на движение на влагата и висока скорост на хоризонтален пренос.

Eзеро в Антарктида изчезна за 72 часа

Огромно, покрито с лед езеро в Антарктида, изчезна внезапно и учените се притесняват, че това може да се повтори. При изчезването, коет...

Атмосферното езеро е нов метеорологичен феномен за Индийския океан и е открито наскоро от американските климатолози Брайън Мейпс и Вей-Минг Цай от Университета в Маями. Учените анализирали климатичните данни на района за периода от 2014 до 2018 г. и обърнали внимание на периодично появяващи се обособени натрупвания на водна пара, които винаги започват с малки потоци от влажен въздух.

Тези потоци бързо се стичат от западната страна на южноазиатския мусон независимо от сезона и след това се струпват в обособено езеро, което бавно плава по екватора, независимо че скоростта на вятъра тук е близка до нула. Авторите наричат този характер на движение самоходен и все още не разбират кои ветрове движат езерото. За период от пет години климатолозите са открили 17 езера, които са пренасяли вода от Индо-Тихоокеанския регион до сухите низини на крайбрежието на Източна Африка, където се изливали в мощни порои.

Според оценките на изследователите обемът на водната пара в езерото при кондензация може да образува локва с диаметър около хиляда километра и дълбочина от няколко сантиметра. Забележително е и това, че езерото задържа влага повече от шест дни дори при спадане на температурата и налягането, които обикновено причиняват валежи.

Учените планират да проучат подробно причините за възникването на атмосферните езера и да разберат механизма на тяхното движение, да определят дали се среща другаде и как може да му повлияе изменението на климата. Изследователите отбелязват, че климатологията на валежите в този район е добре изучена в месечен мащаб, но изисква подробен дневен анализ, който ще даде повече информация за новото климатично явление.

Разкриха тайната на Северното сияние

Изследователи установиха, че източникът на мистериозните зелени светлини, които се появяват в атмосферата на височина 110-120 км от зем...

Според метеоролозите тези "езера" са били пропуснати в предишни изследвания вероятно поради факта, че традиционните метеорологични изследвания се фокусират върху характеристиките на вятъра и други дълготрайни метеорологични смущения. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com