Oxfam: 1% от населението - най-богатият, отделя 2 пъти повече въглеродни емиси от другите

2128
Oxfam: 1% от населението - най-богатият, отделя 2 пъти повече въглеродни емиси от другите
Снимка: iStock

Най-богатият 1% от световното население е отговорен за над два пъти повече въглеродни емисии, отколкото най-бедната половина от световното население.

Колкото по-проспериращо е човечеството, толкова повече уврежда климата в дългосрочен план. 630 милиона души – т.е. най-богатите сред населението на земята - са довели до отделянето на над два пъти повече вредни за климата емисии на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата, отколкото бедната половина на човечеството. Това става ясно от доклад, публикуван от организацията за развитие Oxfam преди общия дебат на 75-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк, който започва във вторник.

Историческо: Нова Зеландия реши, 0 въглеродни емисии през 2050г.

Исторически момент за Нова Зеландия и за световното законодателство в областта на борбата с климатичните промени. Страната прие закон, ...

Проучването „Противодействие на въглеродното неравенство“ изследва за колко емисии на CO2 са отговорни отделните групи хора, разделени по доходи. Периодът на анализ е в годините между 1990 и 2015 г., през които вредните за климата емисии в световен мащаб са се удвоили.

Oxfam подчертава, че това увеличение се дължи по-специално на най-богатите десет процента (630 милиона души), а не на глобалната средна класа, както често се предполага. Те са отговорни за над половината (52 процента) от емисиите на CO2 през разглеждания период. Най-богатият един процент от земното население е виновник за цели 15 процента, докато по-бедната половина от световното население е отговорна само за седем процента от емисиите на въглероден диоксид.

Според Oxfam неравенството играе критична роля за ускоряване на климатичната криза. Според доклада най-богатите десет процента от населението (8,3 милиона души) в Германия са отговорни за 26 процента от емисиите на CO2 от 1990 г. насам. По-голямата, по-бедна половина от германското население „произвежда“ малко повече от 29 процента.

„Катастрофалните последици от климатичната криза вече се усещат на много места“, подчерта Елен Емке, анализатор за социалното неравенство в Oxfam Германия. „Отговорна за това е политика, която разчита на потребителски стимули, обещава постоянен растеж и икономически разделя света на победители и губещи.“ Най-бедните плащат цената на потребителската лудост на богато малцинство.

Дания вдига данъка за въглеродни емисии

Дания обяви, че политическите партии на страната са се споразумели за климатична сделка, която проправя пътя за увеличен данък върху въ...

Oxfam призовава богатите да намалят потреблението си на CO2, да инвестират повече в обществена инфраструктура и да трансформират икономиката по съобразен с климата начин, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com