Разкриха неизвестно досега масово земно изтребване

12555
Разкриха неизвестно досега масово земно изтребване
Снимка: Gettyimages

Освен катастрофата, убила динозаврите на Земята, 4 други масови изчезвания на живи организми са открити от учените досега. Но ето че в списъка се добавя още едно.

Учените от китайския университет в Нанкин са открили шесто събитие на масово изчезване, станало на Земята преди 260 милиона години, което досега е било неизвестно, съобщава британският вестник Daily Mail.

Най-голямото изчезване на видове е продължило 60 000 години

Най-голямото изчезване на животински и растителни видове в историята на Земята преди 252 милиона години е продължило 60 000 години, уст...

По-рано се смяташе, че нашата планета е преживяла само 5 геоложки периода на масови изчезвания, а именно Ордовик, Къснодевонският, Перм, Триас и Креда. Смята се, че първият се е състоял преди около 540 млн. години, унищожавайки 85% от животинските видове, които по това време живеят предимно в морето.

Най-скорошното и добре познато събитие често е обвинявано за убийството на 75% от живота на планетата и изтриването на динозаврите, когато масивен астероид се блъска в Земята преди 66 млн. години.

Новите открития предполагат, че друго масово измиране е причинено от вулканично изригване, което вероятно се е случило в Южна Азия през Среднопермийския период, като по този начин потенциално се увеличава броят на събитията на изчезване в геоложките записи.

Важно е да знаем броя на тежките масови изчезвания и времето им, за да се проучат причините за тях", пише професорът от биологичния отдел на Нюйоркския университет Майкъл Рампино в списанието Historical Biology.

Намериха следи от най-мощния астероид, разтърсил древната Земя

Геолози откриха следи от падането на гигантски астероид с диаметър 30 километра в Западна Австралия, което е довело до серия от земетре...

"Всичките 6 големи масови измирания са свързани с опустошителни катаклизми в околната среда - по-специално с огромни наводнения от базалтови изригвания, всяко от които обхваща повече от милион квадратни километра с масивни потоци лава", посочва той.

Рампино също отбелязва, че масивните изригвания, като наскоро откритите, могат да отделят голямо количество парникови газове, по-специално въглероден диоксид и метан, което да доведе до силно глобално затопляне.

Учените смятат, че изригването също е било причина за създаването на драматична скална формация в Южен Китай, известна като Капаните Емейшан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com