Резултатът от екологичното безумие на Австралия - пожарите

8941
Резултатът от екологичното безумие на Австралия - пожарите
Снимка: Getty Images/Guliver

Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел. Това е заключението на австралийския журналист Тим Блеър, което той представя в свой материал за британския вестник The Times, пише Агенция "Фокус".

В статията Блеър подчертава, че съвременните стандарти в Австралия за превантивно почистване на земя, за да няма пожари, са достигнали абсурди. "За да се изчисти земята за фермерска къща в североизточната част на австралийския щат Виктория и за навесите за добитък, кошарите за свине, курниците, ковачницата и други стопански постройки, дядо ми трябва изсече стотици дървета. И изсече още хиляди за житни ниви, паша за добитък и с други цели. Старецът Хобс вероятно ще бъде признат за виновен и за присвояване на култура, защото той възприел аборигенския метод за разчистване на земи. Той изгори всички тези дървета. Той също така направи земни полоси, които забавят огъня", пише Блеър.

Пожарите в Австралия може да станат норма, а не изключение

Обобщение от 57 научни доклада, публикувани от 2013 г. досега показват, че мащабни природни бедствия като пожарите в Австралия могат да...

По думите му, някога това е било нещо стандартно в селските райони на Австралия и то заради традицията на аборигените. От много време насам аборигените правят именно това - контролирани изгаряния на това, което сега основно гори в незапомнените пожари в Австралия. Те знаеха, че отсъствието на контролирани изгаряния ще покани неконтролираните изгаряния - като гигантските диви пожари, които опустошиха голяма част от тази засегната от суша нация от септември.

Докато тези пожари бушуваха по източното крайбрежие на Австралия, убивайки жители и доброволци и унищожавайки стотици къщи, в The Sydney Morning Herald се появи независим доклад на съда. Той разказа историята на 71-годишния Джон Дейвид Чиа, който през 2014 г. плати на изпълнителите да изсекат и премахнат 74 дървета във и около имота му. Съдията отбеляза, че основната мотивация на Чиа за отстраняването на дърветата е "безпокойството му за риска от пожар в неговия имот", но констатира, че действията на пенсионера в Сидни са причинили "значителна вреда" на околната среда. Чиа в крайна сметка плати глоба в размер на 40 000 долара (21 000 британски лири), повече от 500 долара на дърво.

Подобни законови решения са станали чести в Австралия, тъй като един вид екологичен религиозен фундаментализъм зае мястото на здравия разум. През 2004 г. на Лиъм Шийхан бяха наложени 100 000 долара глоби и съдебни разноски след разчистване на земя около имота му в Рийд Крийк, Виктория. Пет години по-късно този имот е бил единствената структура, останала в района след смъртоносните пожари в Черната събота в щата.

През 2001 г. електропреносният оператор "Трансгрид" разумно изора 60 метра под високоволтови електропроводи в Снежните планини. Компанията възприема мнението, че високото напрежение и горимият материал не е най-добрата комбинация, но надлежно плати 500 000 долара глоби и споразумения на правителството на Нов Южен Уелс, което определи действията като "екологичен вандализъм".

Австралия отделя десетки милиони за възстановяване на природата след пожарите

Австралийското федерално правителство ще предостави около 35 милиона долара за възстановяване на дивата природа на континента след пожа...

"Ние изгаряме по-малко от 1 на сто от нашата предразположена към пожари земя през последните 20 години. Това означава, че всяка година "горивото" продължава да се увеличава", казва Брайън Уилямс, началник на пожарната на Кураджонг Хайтс пред радиостанция по време на кратка почивка в деветата си седмица от битката с огненото чудовище северно от Сидни.

Дори дребните опити да се намали количеството на горими растения се наказват. Да предположим, че в селската ви къща имате камина на дърва. Постъпвайки правилно според закона и околната среда, не отсичате дървета, които да използвате като дърва за огрев. Вместо това просто събирате мъртви клони и паднали дървета, разположени наоколо в храсталаците. Това също намалява количеството налично гориво за потенциални пожари, така че сте на страната на ангелите.

Но почакайте! Внимавайте с предупреждението на ръководителя на Националните паркове и дивата природа на Нов Южен Уелс, Фиона Бюканън, през април миналата година: "Ние получаваме съобщението, че премахването на дърва за огрев, включително мъртва дървесина и паднали дървета, не е разрешено в националните паркове. Важно е хората да са наясно, че се прилагат глоби на място, но също така и много големи глоби могат да се издават от съдилищата".

Тя не блъфира. Мъж беше глобен с 30 000 долара за събиране на дърва за огрев в националния парк в долината Мурумбиджи. Защо? Както г-жа Бюканън обясни: "Много наземни животни и застрашени видове използват хралупи в дървета за гнездене, така че когато падналите дървета и мъртвата дървесина се вземат незаконно, това унищожава тяхното местообитание. Този паднал дървен материал е част от естествената екосистема на тези животни."

Димът от пожарите в Австралия стигна до Бразилия

Димът от горските пожари в Австралия, пресече Тихия океан и Южноамериканския континент и достигна Южна Бразилия, съобщи MetSul, частна ...

Тези естествени екосистеми в хиляди хектари национални паркове сега са не са нищо друго освен пепел. "Насладете се на вашето защитено местообитание, малки обитатели на земята", пише Блеър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com