Сибир гори, Гренландия се топи

17290
Сибир гори, Гренландия се топи
Снимка: Getty Images/Guliver

Сега Аляска не е синоним на студ. В Анкъридж - най-гъсто населеният град на американския щат Аляска на 4 юли бяха регистрирани 32 градуса - небивала температура за тези ширини. По данни на Greenpeace в същото време Гренландия се топи с невиждани темпове, а в Сибир тази година пожарите унищожиха почти 15 млн. ха гори. По-голямата част от горските пожари, бушували на обширните руски територии се случиха в отдалечени райони, където властите не са длъжни да се борят със стихията, пише испанското издание El Pais.

По оценка на еколозите в Сибир, където Владимир Путин обикновено се занимава с пешеходен туризъм или се пече, ще е необходим повече от един век, за да се възстановят изгорелите гори.

Прогноза: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи вълни, суши и дъждове, дори ако човечеството успее да ограничи глобалнот...

Това съчетание на факторите само задълбочава климатичните промени. Австралийският изследовател Джон Чърч предупреждава, че в близко бъдеще климатът може кардинално да се измени. Ако незабавно не се спре глобалното затопляне рискът от това огромни площи суша да се окажат потопени е огромен. "Коктейлът" от натрупани парникови газове и повишената температура на атмосферата ще доведе но повишаване на морското равнище и нови опасности. 

През това лято вече се чуха тревожни сигнали. Експертите предупреждават, че затоплянето на щата Аляска е резултат от повишаването на температурите в тропическата зона на Тихия океан заради повишеното изхвърляне на парникови газове. Освен това през юли леденият щит на Гренландия загуби 197 т лед, което е равно на 80 милиона олимпийски басейна. Ако това продължи по същия начин то може да се провокира едно от най-големите разтапяния на ледовете в Грендландия от 1950 година насам, когато започват да се провеждат изследвания. 

Гигантският датски остров, на който Доналд Тръмп хвърли око, се използва често, за да се прецени каква вреда може да бъде нанесена на планетата ни.  

Учените са пресметнали, че ако всички ледници на Гренландия се разтопят в някои места на Земята морското равнище ще се повиши със седем метра.

Алчност и корупция в климатичната програма на ООН

На 16 декември 2018 година Дмитрий Ершов гражданин на Русия, който някога управляваше екологичните проекти с оборот от няколко милиона ...

Амазония също не е пощадена от пожари.

Превод: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com