Силните урагани ускоряват глобалното затопляне

1372
Силните урагани ускоряват глобалното затопляне
Снимка: Getty Images/Guliver

Силните урагани в тропическите ширини на Атлантика не само нанасят огромни икономически щети, но и изключително негативно влияят на състоянието на горите на островите в Карибско море и крайбрежието на Америка. В бъдеще стихийните бедствия ще се превърнат в най-голямата заплаха за тяхното съществуване, пишат учени в списание Nature Communications.

"Това, което се случи на Пуерто Рико, е прогноза за бъдещето. Ураганите ще унищожават все повече гори – всичко, което по-рано ги защитаваше от разрушителната сила на стихията, вече не съществува. Площта на горите намалява, те стават все по-малко и по-малко разнообразни, защото не разполагат с време за възстановяване", заяви Мария Уриарте от Колумбийския университет в Ню Йорк.

През последните три години крайбрежието на Северна Америка редовно е връхлитано от силни урагани, които нанасят огромни икономически щети на крайбрежните градове и селища. Те също така създават големи проблеми за популацията на някои видове редки животни, като пеперудите-монарси, предаде БГНЕС.

Учени вещаят невиждани горещини и екстремно време заради изчезване на вид облаци

Слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват заради увеличаващото се ниво на въглероден диоксид, а това ще доведе до рязко затоплян...

Само през август и септември 2017 г. в Атлантика са възникнали четири силни урагана от четвърта и пета категория: "Харви", "Ирма", "Хосе" и "Мария", които оставиха Пуерто Рико без ток и създадоха потенциална катастрофална ситуация по атлантическото крайбрежие на САЩ и Мексико.

Освен разрушения, за ликвидирането на които всяка година се харчат десетки милиарди долари, подобни вихрушки изключително негативно влияят на екологичната система на Карибските острови и Централна Америка, унищожавайки колонии от редки видове животните и растения.

Ураганът "Мария" е бил изключителна разрушителен. Тя е унищожила и сериозно повредила три пъти повече дървета, отколкото ураганите от трета категория. Стихията е засегнала горите изключително неравномерно – част от дърветата не са пострадали, а други са били напълно изкоренени. Сред първите са били ниските палми, а сред вторите – дърветата, които са особено ценени заради своите качества от дърводобивната промишленост. Като цяло ураганът е унищожил 12 пъти повече такива дървета.

Тяхното изчезване ще доведе не само до масови екологични промени и намаляване на броя на животните, които се нуждаят от тази флора, ни и до това, че тропиците вече няма да могат да поглъщат въглеродния двуокис, а да го отделят. Това ще ускори глобалното затопляне и ще направи ураганите още по-разрушителни, предупреждават учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com