X
 
 

Силните урагани ускоряват глобалното затопляне

920 0
Силните урагани ускоряват глобалното затопляне
Снимка: Getty Images/Guliver
Силните урагани в тропическите ширини на Атлантика не само нанасят огромни икономически щети, но и изключително негативно влияят на състоянието на горите на островите в Карибско море и крайбрежието на Америка. В бъдеще стихийните бедствия ще се превърнат в най-голямата заплаха за тяхното съществуване, пишат учени в списание Nature Communications.

"Това, което се случи на Пуерто Рико, е прогноза за бъдещето. Ураганите ще унищожават все повече гори – всичко, което по-рано ги защитаваше от разрушителната сила на стихията, вече не съществува. Площта на горите намалява, те стават все по-малко и по-малко разнообразни, защото не разполагат с време за възстановяване", заяви Мария Уриарте от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Антонио Гутереш: Губим надпреварата с изменението на климата

Главният секретар на ООН Антонио Гутереш предупреди, че светът "губи надпреварата" с изменението на климата и настоя правителствата да ...

През последните три години крайбрежието на Северна Америка редовно е връхлитано от силни урагани, които нанасят огромни икономически щети на крайбрежните градове и селища. Те също така създават големи проблеми за популацията на някои видове редки животни, като пеперудите-монарси, предаде БГНЕС.

Само през август и септември 2017 г. в Атлантика са възникнали четири силни урагана от четвърта и пета категория: "Харви", "Ирма", "Хосе" и "Мария", които оставиха Пуерто Рико без ток и създадоха потенциална катастрофална ситуация по атлантическото крайбрежие на САЩ и Мексико.

Освен разрушения, за ликвидирането на които всяка година се харчат десетки милиарди долари, подобни вихрушки изключително негативно влияят на екологичната система на Карибските острови и Централна Америка, унищожавайки колонии от редки видове животните и растения.

Ураганът "Мария" е бил изключителна разрушителен. Тя е унищожила и сериозно повредила три пъти повече дървета, отколкото ураганите от трета категория. Стихията е засегнала горите изключително неравномерно – част от дърветата не са пострадали, а други са били напълно изкоренени. Сред първите са били ниските палми, а сред вторите – дърветата, които са особено ценени заради своите качества от дърводобивната промишленост. Като цяло ураганът е унищожил 12 пъти повече такива дървета.

Учени вещаят невиждани горещини и екстремно време заради изчезване на вид облаци

Слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват заради увеличаващото се ниво на въглероден диоксид, а това ще доведе до рязко затоплян...

Тяхното изчезване ще доведе не само до масови екологични промени и намаляване на броя на животните, които се нуждаят от тази флора, ни и до това, че тропиците вече няма да могат да поглъщат въглеродния двуокис, а да го отделят. Това ще ускори глобалното затопляне и ще направи ураганите още по-разрушителни, предупреждават учените.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители