Стартира второто издание на конкурса „ЕКООБЩИНА“

1289
Стартира второто издание на конкурса „ЕКООБЩИНА“
Снимка: Havas

Днес бе даден старта на второто издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“. Той се организира от Френското посолство в България в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите. Инициативата е под патронажа на Президента на Република България.

В конкурса „ЕКООБЩИНА“ могат да участват всички общини в България като целта е да се покажат добрите практики и да се стимулират политиките за устойчиво развитие на местната власт. Като част от конкурсната програма, те трябва да попълнят въпросници във всяка една категория, като въз основа на поместената в тях информация, експертно жури ще оцени кои са най-заслужилите наградата общини.

Екоминистърът: Мислил съм, че за да си предприемач, трябва да знаеш телефона на Бойко Борисов

Виждам развитие – едно беше лицето на кабинета "Борисов 1", на кабинета "Борисов 2", на кабинета "Борисов 3". Така новият министъ...

Официален домакин на събитието беше Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, като негови гости бяха Нено Димов, министър на околната среда и водите, Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

„Конкурсът ЕКООБЩИНА е проект, който присъства само в две държави – България и Полша и аз съм щастлив, че сме пионери в този тип инициативи", каза Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България по повод старта на инициативата.

В своето изказване министър Нено Димов изрази задоволството си, че конкурсът се превръща в ежегодна инициатива. „Между България и Франция има установено дългогодишно успешно сътрудничество в областта на околната среда и водите. С френска експертна подкрепа е изградена системата за управление на водите на басейнов принцип и са реализирани първите планове за управление на речните басейни в страната ни. Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ продължава и надгражда дългогодишното българо-френско партньорство и се превръща в традиция за споделяне на опит и добри практики между двете ни страни“, каза той.

Ивелина Василева не е разочарована, че не е станала министър

Не познавам Нено Димов, но профилът му и биографията показват, че има опит в сферата на опазване на околната среда и опит да се справи ...

„Зеленото мислене се налага като модерен подход за всяко правителство, особено като се имат предвид предизвикателствата на модерния свят. Те налагат търсене на трайни устойчиви решения, които да бъдат иновативни с грижа за околната среда. Именно затова МРРБ за втора поредна година е един от основните партньори в конкурса „ЕКООБЩИНА“, като правим необходимото, за да подпомагаме общините да бъдат по-екоориентирани, да постигнем устойчив растеж и по-добро качество на живот“, каза Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството по повод подкрепата на МРРБ за проекта.

В хода на инициативата ще бъдат проведени семинари по темите на четирите категории, в които всяка една община ще може да кандидатства, а именно: „Устойчиво управление на водите“, „Устойчиво управление на битовите отпадъци“, „Устойчива мобилност“, „Енергийна ефективност на сградите“. Общините-кандидати ще се борят за наградите трофей „ЕКООБЩИНА“ и четиридневно учебно пътуване във Франция за двама представители на общината лауреат.

Както миналата година, във всяка категория ще има по двама победители – един от малка и един от голяма община. Според графика на дейностите общините ще могат да присъстват на семинарите и ще подават кандидатурите си до 31 юли 2017 г. Всяка една от общините може да кандидатства и в четирите категории. Решението на журито се очаква през септември 2017 г., като официалната церемония по награждаването е планувана да се проведе през октомври 2017 г.

В първото издание на конкурса през 2016 г., участие взеха над 30 общини, които подадоха 48 кандидатури в четирите категории. Десетте общини победители бяха оценени за добрите практики и постиженията си в устойчивото развитие. Техни представители посетиха френските градове Париж, Лил, Страсбург и Ланс, като по време на пътуването се запознаха с представители на местната администрация, получиха добри съвети и ноу-хау.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com