Светът е пред шесто в историята си масово изчезване на видове

3279
Светът е пред шесто в историята си масово изчезване на видове
Снимка: Pixabay

Човешките въздействия върху местата на Земята с най-голямо разнообразие и численост на животински видове са довели стотици диви животни на ръба на изчезване, показва ново проучване, цитирано от ВВС.

Подкрепата на дърводобива и бракониерството са изтласкали 500 вида бозайници, птици, влечуги и земноводни до критични точки, разкрива проучването.

Това е доказателство, че светът претърпява шесто масово изчезване, твърдят учените. Видовете изчезват със скорост 100 пъти по-голяма от естествения темп, казват те. Но за разлика от други масови изчезвания, причинени от изригвания на вулкани или удари на астероиди, за това сме виновни само ние.

Проф. Герардо Кебалос от Националния университет на Мексико в Мексико Сити заяви, че регионалните екосистеми са пред колапс.

"Навлязохме в шестото масово изчезване", казва той пред ВВС. "Въз основа на нашите изследвания и това, което виждаме, кризата на изчезването е толкова голяма, че каквото и да правим в следващите 10 до 50 години, тя ще определи бъдещето на човечеството."

100 животински видове изчезват всеки ден

В Световния ден на животните организациите, които се грижат за оцеляването им, предупреждават за застрашаване на много животински видов...

Проф. Кебалос работи над проучването с други двама известни учени, професорът от Станфордския университет Пол Ерлих и д-р Питър Рейвън от Ботаническата градина на Мисури в Сейнт Луис, САЩ.

Използвайки данни на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) от Червената книга на застрашените видове, те са идентифицирали най-малко 515 вида, които са на ръба на изчезване, с по-малко от хиляда останали екземпляра. Животни изчезват на всеки континент, включително Антарктида, на места, силно засегнати от хората, предимно в тропиците и субтропиците. Сред тях са златен лъв тамарин, етиопски вълк, явайски носорог, испански царски орел, жълтоушен папагал и зелена отровна жаба.

Учените описват кризата на изчезване като екзистенциална заплаха за цивилизацията, заедно с изменението на климата и замърсяването, с които тя е обвързана. Те казват, че имат „моралното задължение“ да привлекат вниманието към загубата на биоразнообразие, което според тях все още се игнорира от повечето хора.

Изследването е публикувано в списанието "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Коментирайки го, проф. Даяна Фишър от университета в Куинсланд, Австралия, заяви, че проучването заслужава внимание, тъй като изключително много хора не осъзнават каква част от дивата природа в света е изправена пред изчезване.

Загубите на гори в световен мащаб са ужасни - по едно футболно игрище на 6 секунди

По-стари, богати на въглерод тропически гори продължават да изчезват с плашеща скорост, сочат сателитни данни. През 2019 година горска...

"Съгласна съм с авторите, че тази криза на изчезване трябва да бъде издигната до ниво извънредна ситуация, равна на изменението на климата", каза тя.

Проф. Крис Джонсън от университета в Тасмания заяви, че сегашният темп на изчезване на видове е по-висок, отколкото по всяко време – сравнявайки го с времето преди 66 милиона години, когато сблъсъкът на космическа скала със Земята е убил динозаврите и много други видове.

"Заплахите за видовете в днешния свят - неща като унищожаване на местообитанията и изменение на климата - нарастват бързо", каза той и добави, че 515 вида с 1 000 или по-малко екземпляра вероятно ще изчезнат много скоро.

Вижте още:

Загубата на дива природа ще ни струва близо 9,9 трилиона долара до 2050 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com