В близките десетилетия ни чака апокалипсис заради климатичните промени

250142
В близките десетилетия ни чака апокалипсис заради климатичните промени
Снимка: Thinkstock

В близките десетилетия ще има сериозни глобални климатични изменения, в резултат на които рязко ще се влошат условията на живот на Земята, предаде БГНЕС.

Това се казва в годишния доклад на Междуправителствената група експерти по измененията на климата, който ще бъде публикуван през пролетта на следващата година.

Американски журналисти успяха да се сдобият с копие от доклада, като го предоставиха на медии.

"През 21 в. негативните изменения на климата, свързани с процеса на глобалното затопляне, ще станат причина за понижаване на икономическия растеж и намаляване на броя на най-бедните. По някое време в отделни райони високата температура в комбинация с повишената влажност на въздуха ще възпрепятстват всякакъв вид човешка дейност. Стоенето извън затворени помещения ще стане смъртно опасно", се казва в текста.

По прогнози на учените през 21 в. ще се увеличи броят на жертвите на наводнения, горски пожари, епидемии и глад. Преди всичко ще бъдат засегнати най-бедните страни и региони, които самостоятелно не могат да противостоят на разрушителните последствия от глобалното затопляне. Сушата ще доведе до срив на действащи инфраструктури. Специалистите са уверени, че намаляването на годните за живот на хората територии ще стане причина за военни конфликти.

Тихият океан бие тревога за изчезващи острови заради климатичните промени

Маршалските острови призоваха света да предприеме незабавни действия, за да предотврати изчезването на ниските острови от океана заради...

Ще има борба за източници на прясна вода. Проекта на доклада на IPCC е предназначен за правителствата на държави, членки на ООН. През следващите месеци в него ще бъдат внесени допълнения и изменения, на базата на забележки от експерти на различни научноизследователски организации. Очаква се окончателният вариант на доклада да бъде публикуван през март 2014 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com