X
 
 

Кристиан, Евровизията и геополитиката

Автор: Асен Генов
3171 24

Още от автора

Мисля, че е важно да се знае. Според Хагската конвенция от 18 октомври 1907 г. (чл. 42) за военната власт върху територията на враждебна страна, една "територия се счита за окупирана ако е във властта на вражеска армия." Според същата Конвенция "легитимната власт" на окупираната територия, преминала в ръцете на окупатора, трябва да вземе мерки в рамките на закона, освен ако това не е абсолютно невъзможно, за възстановяване на реда и сигурността в региона, след окупацията.

По отношение на Украйна – светът, към който принадлежим и ние, не признава анексията на Крим и счита територията за окупирана от Руската федерация.

Според Женевската конвенция, окупаторът (Руската федерация) не получава суверенитет върху окупираната територия, а окупационната власт трябва, доколкото това е възможно, да зачита законите, които действат на окупираната територия. В този смисъл, единственият легитимен за Украйна "вход" в окупираната кримска територия е през Херсонска област – тоест, през самата Украйна.

Всеки, посетил окупирания Кримски полуостров през други "входове" нарушава украинския закон.

Сега за Евровизия:

Кристиан, който тогава е все още дете на 14 години, разбира се, че не е виновен, ако някой (неговите родители или импресарио) е злоупотребил с него и го е завел, нарушавайки закона, в окупираната от Руската федерация украинска територия през 2014 г. Но формално, според международните спогодби и според украинския закон, това е незаконно и подлежи на санкции, както всеки нелегален нарушител на границите на суверенна държава. В този смисъл, дори не искам да коментирам думите на Кристиан Костов, цитирани от руски медии, че "ако спечели, ще занесе наградата в Москва".

Очевидно е, че хората, от които зависи поведението на детето (тогава) и непълнолетния български (и руски) гражданин Кристиан Костов (днес) изцяло се вписва в понятието за "хибридни действия" и пропаганда. Дали правят това съзнателно е отделен въпрос, който на този етап не се наемам да коментирам.

Украинските власти са в правото си, ако преценят, че има нарушение на законите, да наложат санкции на нарушителите – родителите му, неговият импресарио, продуцентите или който и да било друг, свързан с незаконното влизане на малкия Кристиан в окупирания от Русия Кримски полуостров през 2014 г.

Доколко обаче това трябва да се дискутира в контекста на музикалното състезание "Евровизия" е открит въпрос. За мен е очевидно, че става дума за пропагандна злоупотреба с дете, при което не са зачетени международните и украинските правни норми.

И обърнете внимание, че този текст не е за музикалните умения на Кристиан Костов, участието му в Евровизия или качествата на самата Евровизия.

 

 

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 17 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Асени тъй като пак влючи ла..омета дате питам относно окупацията:САЩ-ВИЕТНАМ,СИРИЯ,ПАНАМА,ЛИБИЯ,ИРАК,КУБА и др.;ТУРЦИЯ-КИПЪР защо не виждам мнението ти?
 • Анонимен 16 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Асане, га та срещна, ща черпя ракия! Специална, ЯКОРУДСКА! За теб я пазя.. И да не щеш, в което се съмнявам, понеже си алчен,ща натисна и 2 литра ракика в зурлата ти ще излея! Ти носиш! Крим е РУСКИ!
 • Alex 15 Alex преди 2 години Профил на трол?
  Повечето хора не осъзнават че света отдавна се намира в условията на студена война с Русия и Евровизия отдавна не е сцена, а бойно поле. И който го е страх от мечки, не трябва да ходи в гората! И още нещо - за нас като една малка страна, за която в Европа все още много малко се знае, е много по-важно българската песен да има нещо българско в нея отколкото да спечели. За съжаление след представянет виж още ›› о на Елица и Стунджи почти няма такава песен. Ето защо тогавашното пето място на Елица и Стунджи ми е по-ценно от сегашното второ.
 • Анонимен 14 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Асане, как си с боята ? Скоро ще мацаш ли пак ?
 • Баш Анонимен 14.1 Баш Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Ти гледай да не боядиса на майка ти нещо, резняк прост!
  : 2 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  ТИ КАКВА ИСТОРИЯ СИ ЧЕЛ , БЕ , РУСОФИЛИСТИК 12 ??? КАКВА ПРОСТОТИЯ ! ПРОСТ И НАХАЛЕН !
 • Емигнант 12 Емигнант преди 2 години Профил на трол?
  Генов,Генов не стига че си тъпанар,но плюс това си нахален а глупав. Първо,Крим винаги и от векове е бил руски,играта на политиците,го откъсват от Русия и го подаряват на Украйна. ЕВРОВИЗИЯ-наглед музикално предаване и надпревара на млади певченски таланти ,но предаване с политически привкус и подмолни игри.Ако говорим истината и реално гледаме на нещата миналата година участника на Украйна спеч виж още ›› ели с песен за тероризма -въпреки че е забранено я наложиха за победител. Толкова ли нямаше талантливо българско участие да се подкрепи и участва от името на България, но нали сме дупедавци и винаги гледаме на другият в паничката.Това сме ние ,тъпа държава и заспал народ.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  г-н генов да каже харесва ли му киевската фашистка хунта как дойде на власт със платен преврат колко хора и деца убиха в донбас и луганск и колко младежи изгориха в одеса и тогава да изразява някаква позиция смятам че е много нечестен и платен и това е самата истина а и европа гузно мълча и си затваряше очите по заповед срам за европа и ес .
 • Анонимен 10 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  По-голям кретен от теб съм само аз, кретен! Пиша анонимни коментарчета о се самозадоволявам четейки себе си.
 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Здрасти, кретен! Ти си толкова тъп, че ако има "Конкурс за най-голям тъпанар", ти ще вземеш второ място! Защото си толкова тъп, че не можеш даже да се пребориш за първото място!
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Здрасти, кретен! Ти си толкова тъп, че ако има "Конкурс за най-голям тъпанар", ти ще вземеш второ място! Защото си толкова тъп, че не можеш даже да се пребориш за първото място!
Нагоре