И те написали "есе" десетки пъти...

19213
И те написали "есе" десетки пъти...
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

"Напиши есе, спечели къща". Това е името на конкурс, обявен от жена, решила да се раздели с дома си в Канада по ред причини, една от които - вече не може да се грижи за него. Вместо да го продаде направо, тя е измислила по-интересен начин да открие най-подходящия стопанин за любимата ѝ къща.

За българина обаче приказката приключва дотук. Щом въпросният материал е публикуван в социалната мрежа, той почти моментално получава над 100 реакции. Реагирали, коментирали, писали, та се забравили. "Есе", "есе", "есе, много красиво", "есе", "есе". И така около 15 пъти и повече от 20 споделяния. Ами да - "Напиши ЕСЕ, спечели къща". Нали това пише?!

Толкова ли е неграмотен народът ни, питам аз отчаяно! Мозъкът само като съдържание за запълване на черепната кухина ли ни е даден? Защото и за красота не става, не е видим с просто око. Няма кой да се замисли върху предложен за прочит текст, защото е твърде сложно да се напрягаме пък и да четем едновременно. Тъжно е, че бавно, но славно масовият българин предава себе си на течението на суха река. Но защо се учудвам, като почти никой вече дори не се снима с книга, а какво остава да отвори някое четиво и да прелисти вълшебството на знанието.

И още по-страшно е, че в подобни случаи "представителната извадка" излага не само собствената си личност, а и цяла една нация. Смешно ли е, или тъжно, не мога да реша, как всичко в България се движи в обратна посока. Вместо да надграждаме образованието си, ние го занемаряваме. И не, не опира въпросът само до пари. Напротив - липсва мотивация.

Втората причина, за която се сещам, е силното отчаяние и липсата на надежда. Те ли ни потискат да разгърнем своите умения и да се придвижим поне една крачка напред? "Напиши есе, спечели къща" - ето лесна печалба, си мислят някои. Но не се и опитват да отворят и да забележат какво стои зад посланието. Ежедневието така ги е "натиснало", че не остава време за абсолютно нищо друго в мислите, освен да се опитат да измислят как да изкарат някой лев - ама по-лесно да е.

Мързелът също може да се окаже фактор за изглупяване. И пак в основата стои четенето и самообразоването. Защото ако ние сами не поискаме, няма начин да ни влеят нито разум, нито логическо мислене, нито функциониращ мозък. Но и мързи ли ни, нищо не е в състояние да промени ситуацията. А мързелът е първият признак за възможността за лесна манипулация над един народ.

Вярата в съществуването на късмета и каквото каже "комшията", истина е, е още един показател за неграмотността, която води до всичко останало. Тъй като видимо никой от коментиралите материала не си е направил труда да прочете какво е съдържанието му, просто е погледнал какво са написали в коментар под поста останалите преди него и е направил същото. Точно така се връщаме в началото и затваряме кръга с мисълта за ниското образование, което причинява всеки сам на себе си, и водещо до подобни ситуации, като тази - "Напиши есе и спечели къща" - и те написали "есе" десетки пъти...

Автор: Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com