В Словения номинираха нов премиер, парламентът решава дали ще го избере

13962
В Словения номинираха нов премиер, парламентът решава дали ще го избере
Снимка: Getty Images / Guliver

Словенският президент Борут Пахор номинира Миро Церар за премиер на страната. През месец юли лявоцентристката Партия на Миро Церар победи на предсрочните парламентарни избори.

В седемдневен срок парламентът в Любляна трябва да потвърди назначението на 50-годишния Церар, който изрази нежелание да продаде някои от най-големите държавни активи, предвидени за приватизация в рамките на усилията за стабилизиране на финансите на Словения, след като членката на еврозоната едва избягна международна спасителна програма за банките си в края на миналата година.

По време на предизборната кампания Церар обещаваше да либерализира икономиката и да подобри ефективността на публичния сектор, припомня БГНЕС.

Партията на Церар има 36 депутати в 90-членния парламент. За избор на нов премиер е необходимо мнозинство от 46 депутати.

След потвърждението Церар ще има 15 дни, за да представи кабинета си, който също трябва да бъде одобрен от парламента. Очаква се Церар да приключи преговорите за съставяне на коалиция с Демократическата партия на пенсионерите (ДЕСУС), с левоцентриската партия Социалдемократи и със Съюза на Аленка Братушек по-късно тази седмица или следващата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа