Бойната машина РИЛА 8х8 обра овациите и на световен форум в Париж

25987
 Бойната машина РИЛА 8х8 обра овациите и на световен форум в Париж
Снимка: IAG

След като се превърна в една от най-големите атракции на изложението „Хемус“ в Пловдив в началото на месеца, бронираната машина със задвижване 8х8, произведена от световната фирма с български корени - International Armored Group, направи силно впечатление и в Париж. РИЛА 8х8 привлече сериозно внимание по време на най-големия форум за отбранителна техника в Европа – „Еуросатори“ във Франция.

Интерес към машината, която ще се произвежда и в бъдещия, пети поред в света, завод на IAG в Бургас, са проявили държавни и военни делегации от много страни.

„Разговаряхме с представители на министерства на външните работи и отбраната, ОНН и НАТО, специалисти от други военни организации, както и с военни аташета, консули и посланици на държави, базирани във Франция“, разказа за Актуално собственикът на IAG – българинът д-р Антон Стефов.

Тъй като „Еуросатори“ е сред най-големите форуми за отбранителна техника в света, на него всяка година се стичат заинтересовани представители на бранша и правителствата от Азия, Америка, Европа и Африка. Изложението традиционно привлича и компании за сигурност и индивидуални клиенти.

Бронираният автомобил РИЛА 8х8 вече е преминал изпитанията за балистична защита на бронята по стандартите на НАТО - STANAG 4569. Отново според изискванията на НАТО, той е преносим с железопътен, морски и въздушен транспорт, което прави локацията на бъдещия завод в Бургас много подходяща за европейския пазар.

Кои характеристики впечатлиха най-много посетителите на „Еуросатори“

Заради независимото си окачване и различните режими на кормилно управление, РИЛА 8х8 е изключително маневрена на труднопроходими и градски терени. Тя се задвижва от турбо дизелов двигател и е конструирана с автоматична трансмисия и двустепенна раздатъчна кутия. Оборудвана е със система за автоматично гасене на пожари, както и с ядрена, химическа и биологична защита. При нужда, има авариен изход и няколко люка в горната част. Рила 8х8 е оборудвана с купол с 30 мм. и 7,62 х 51 картечници. Има капацицет за четири противотанкови ракети Spike и може да бъде надградена със 105-милиметрово оръдие или минохвъргач.

„Освен от самата машина, военните специалисти се интересуваха много от възможностите за гаранционна и следгаранционна поддръжка. Това е обяснимо, защото стойността на ремонтните дейности може да надвиши покупната цена на колата до 15 пъти. Това, че до 2024 година се надяваме да имаме построен завод в България, т.е. на територията на ЕС, ще ни даде много предимства по отношение на цената и бързината на поддръжката на целия европейски пазар“, каза още д-р Стефов.

International Armored Group доставя военна техника основно за целите на мироопазващи мисии, като работи с организации на международно ниво - ООН, НАТО, държави в ЕС. Навсякъде поръчките идват след спечелени търгове. От 2021 година, IAG провежда изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО STANAG и в България, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете тук. Те се провеждат на „Централен артилерийски полигон – МО“, в близост до с. Змеево. У нас IAG е позната и като доставчик на българската "Самел – 90“, която в края на 2020 г. сключи договор за доставка на бронирани автомобили за нуждите на „Силите за специални операции“ към МО. Над 40 от бронираните машини вече са доставени, а останалите са произведени - предсрочно.

Очаква се заводът в България да засили производствения и експортен капацитет на фирмата. А ако машините се ползват и от родната армия, те ще могат да се ремонтират и поддържат много по-бързо и по-евтино от обичайното при вносна техника.

Българският собственик на компанията д-р Стефов лично се ангажира с финансирането на обученията на специалисти по брониране на автомобили в Българя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com