Пеевски, "Булгартабак", ББР, над 50 млн. лв.: Пак щекотливи въпроси

18210
Пеевски, "Булгартабак", ББР, над 50 млн. лв.: Пак щекотливи въпроси
Снимка: БГНЕС

"Булгартабак" спря плащанията към ББР. Пеевски източва 150 милиона от държавната банка - това твърдят от гражданското движение "България обединена за една цел" (БОЕЦ).

Техни източници от Българската банка за развитие и от Министерството на иновациите и растежа потвърдили, че считано от 20.03.2023 г. „Булгартабак“ не си плащат кредита към ББР. Вместо това от фирмата кредитополучател “Индастриал солюшънс енд технолоджи” предложили да прехвърлят цялото кредитно обезпечение на банката, като заменят дълг срещу собственост. Официално съобщение от ББР за такова нещо няма.

От БОЕЦ считат, че не става ясно по каква оценка банката взима имотите, какво ще прави с тях и дали впоследствие може да ги продаде, за да си покрие вземането си. "Кредитът е 150 млн лв., като имотите на хартия покриват тази стойност, но е ясно, че това не е така. Ако се изкарат на публична продан и се продадат, да кажем за 100 млн лв., то дружеството ще дължи още 50 млн лв. и ще се подгонят собствениците и управителите. Ако обаче се прехвърлят на банката за 150 млн лв., тя след време успее да ги продаде за 100 млн лв., то тя ще реализира допълнителни 50 млн лв. загуба, а собствениците и управителите - хората на Пеевски - остават чисти", поясняват от сдружението.

Те смятат да подадат още днес сигнал в парламента и компетентните институции за това, по думите им – мегапрестъпление.

Какво показа проверка на Actualno.com?

Кредитите на „Булгартабак – БТ“ АД от Българска банка за развитие (ББР) са три на брой – един консолидиран и два инвестиционни. Общата им стойност е 187 065 000 лв. Дружеството е сред най-големите кредитополучатели от държавната банка, която е под шапката на Министерството на иновациите и растежа. В тази група фирмата е заедно със „Слънчев ден“ и „Роудуей кънстракшън“ АД.

В началото на 2021 г. „Индастриал солюшънс енд технолоджи“ (с предишно название „Ди Ар Си Трейд, от 2017 г.) е заместило „Благоевград – БТ“ в задълженията му по заемите. Едноличен негов собственик е бил „Булгартабак-Холдинг“, а в момента е притежание на „Ти Ес Ейч“ ЛТД – Обединено арабско емирство, Дубай. По-точно – в Свободната зона „Аджман“. Непряко върху него обаче контрол се упражнява отново от „Булгартабак-Холдинг“, защото то е собственик на регистрираното в Дубай дружество.

Припомняме, че през 2015 година Пеевски официално влезе в "Булгартабак", след като години наред преди това се говореше как той контролира компанията. Година по-късно Пеевски обяви, че продава дела си в "Булгартабак".

ОЩЕ: КЗК одобри сделката за "Булгартабак"

Пак в началото на 2021 г. „Индастриал солюшънс енд технолоджи“ придобива от „Булгартабак – БТ“ и от „Булгартабак – Плевен“ няколко големи имота - тези, които са послужили за обезпечение на кредитите, показва справка в Имотния регистър. По-подробна проверка дава яснота и за сумите, срещу които са прехвърлени от едната на другата фирма.  

Производствена база в Асеновград на улица „Заводска“ с обща площ 105,2 декара и 11 сгради при продажбата е вписана с материален интерес 15,9 млн. лв.

Друга база на дружеството – на улица „Васил Левски“ в Благоевград, на площ 61,2 декара и с 18 сгради, е вписана за 69 128 000 лв.

Голям имот със складове в него, намиращ се в благоевградското село Изгрев, е деклариран при продажбата с материален интерес 16 519 000 лв.

Четвърта складова база в благоевградското село Рилци с площ 4 874 кв. метра е вписана цена при продажбата 12 900 000 лв.

Трети поземлен имот, намиращ се в плевенското село Ясен, на площ от 84 декара с 20 сгради в него, е деклариран пред нотариуса с продажна цена 15 390 000 лв.

Общата стойност на прехвърлените от едното на другото дружество имоти възлиза на 129 837 000 лв.

Тоест, разликата между получените кредити от ББР и стойността на имотите, послужили за тяхното обезпечение според последната им продажба, е 57 228 000 лв.

Доколко обезпечен е този кредит предстои да разберем, но за кредитите и състоянието на Българската банка за развитие има интересни подробности. Неслучайно е решението на Управителния съвет на Българската национална банка от 22-ри май тази година, с което капиталът на ББР се намалява с близо 306,3 млн. лв. Тя е поискала намаляването му още когато министър на иновациите и растежа е Даниел Лорер. А целта според заявлението е покриване на натрупаната през 2020 и 2021 г. загуба.

ББР е представила сведения, обхващащи минимум 3 години, за капиталовите изисквания и капиталовите буфери, за реда и структурата на собствения капитал преди и след намалението, за въздействието му върху регулаторните изисквания. Представен е анализ на ефекта от намалението върху регулаторния капитал, капиталовата адекватност, ликвидността, минималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения и нивото на ливъридж, както и влиянието на утежнения стрес-сценарий върху капитала на индивидуална и консолидирана основа за периода 2022-2024 г.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Колко е струвало на чуждестранните компании напускането на Русия?

"Евролаб" печели делото за присъствието си на ГКПП "Капитан Андреево": Като цяло и засега

Мъск пуска безплатно чатбота Grok за премиум абонатите на X

Защо най-голямата компания за петролни услуги няма намерение да напуска Русия?

"Газпром" купува дела на Shell в Sakhalin Energy за 1 млрд. долара

Социалната мрежа на Доналд Тръмп излиза на борсата

Бизнес реалност и спомен за Борисов: Милиони за екарисажи – кръгът се стеснява до един

Изпълнителният директор на Boeing се оттегля след скандалите със 737 MAX

За какво ЕС ще разследва Apple, Meta и Google?

САЩ заведоха дело срещу Apple за монопол на пазара на смартфони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании