Собственикът на Виваком и Нова ТВ инвестира още 1,2 милиарда лева в България

18167
Собственикът на Виваком и Нова ТВ инвестира още 1,2 милиарда лева в България
Снимка: United Group

Собственикът на Нова Броудкастинг Груп и Виваком - United Group, ще вложи близо 1,2 милиарда лева в стратегически проекти в България, свързани с развитието на телекомуникационния и медиен бизнес на групата в следващите 3 години. Така общите инвестиции на United Group ще достигнат 4,7 милиарда лева до 2026 година. Това стана ясно от интервю на Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на групата, за Капитал.

„Ще продължим да инвестираме в покритие и капацитет на мобилната и оптичната мрежи в България, във висококачествени продукти, базирани на най-новите технологии, като например 5G домашен интернет, който лансирахме само преди седмица. Ще продължим и със стратегията ни по дигитализация“, пояснява Боклаг.

Виваком изгради най-голямата 5G мрежа в България, която даде достъп до високоскоростна връзка на близо 80% от населението. А към днешна дата 10GIGA оптичната мрежа на телекома достига до близо половин милион домакинства. Топ приоритет в стратегията на компанията остава качественото и разнообразно съдържание, затова тя се фокусира върху локалните продукции и нови форми на съдържание, които се харесват на по-младото поколение.

„Медиите и платената телевизия са сред най-бързо променящите се индустрии в момента. Освен традиционните местни и глобални медийни компании към битката за потребители вече се включиха и всички социални мрежи и D2C OTT играчи като Netflix, Disney и други. В тази обстановка да можеш да произвеждаш локално съдържание, да разчиташ на местните рекламодатели и да поддържаш мощен абонаментен бизнес е от ключово значение за бъдещия успех както в медиите, така и в телекомуникациите на локално ниво“, коментира Викторя Боклаг.

Резултатите на United Group са се утроили през последните 3 години. В България, приходите на компанията през 2022 г. са нараснали с близо 9% на годишна база, над средните темпове на растеж на пазара. Новият източник на приходи за UG са телекомуникационните кули, съобщава Боклаг. Компанията започва да ги отделя и монетизира по модела на големите телекоми в Европа.

"Виваком" стана лидер на пазара на платена телевизия и интернет, а "Нова тв" е водеща по телевизионна гледаемост.

Наскоро United Group откри и новата сграда на "Нова броудкастинг груп" - първият самостоятелен комплекс за електронни медии от ново поколение, на площ от почти 17 000 кв.м със свръхмодерни телевизионни и радиостудиа, просторни апаратни, монтажни и нов нюзрум.

Виктория Боклаг подчерта, че свободата на словото и независимостта са ценности, които компанията проповядва от самото й създаване.

United Media има независим медиен борд, който е базиран в Люксембург. Той отговаря за съблюдаването на най-високите медийни стандарти и е натоварен със задачата да следи за безпристрастността и етиката в работата на нашите журналисти. Всички членове на борда са авторитетни представители на емблематични медии като BBC и RTL. Те са напълно независими и не работят в никой от медийните ни активи. Горда съм, че от придобиването на Nova бордът не е имал повод да се намеси нито веднъж“, коментира тя.

„Полагаме и сериозни усилия в сферата на информационните технологии с цел да подобрим и да оптимизираме преживяването на потребителите във всяка точка на контакт с нас“, казва Виктория Боклаг.

Не на последно място Боклаг подчерта, че United Group има амбицията да бъде пазарен лидер по отношение на устойчивостта в телекомуникационната и медийната индустрия за бъдещите поколения.

„И двата сектора влияят върху климатичните промени, затова си поставихме цел групата да стане въглеродно неутрална до 2040 г. През следващия месец планираме да обявим мащабна инициатива, свързана с устойчиво развитие“, анонсира тя.

***

Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на United Group

Присъединява се към компанията малко след създаването ѝ, след като започва кариерата си във фонд за дялово инвестиране. Заемала е няколко лидерски позиции в групата, включително главен изпълнителен директор на SBB и вицепрезидент, отговарящ за маркетинга и медиите. Назначена е за главен изпълнителен директор през 2018 г. Играе ключова роля за развитието на компанията и издигането ѝ от местен доставчик до най-големия интегриран телеком и медиен бизнес в региона. Боклаг е учила в САЩ и в родната си Украйна. Висшето ѝ образование е в сферата на бизнес администрацията и мениджмънта.

United Group е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в осем държави и има над 15 милиона потребители и близо 15 000 служители. Генерира годишни приходи в размер на 2,5 милиарда евро. United Group осигурява най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на потребителите една от най-атрактивните селекции на ТВ съдържание от цял свят. Сериозните инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и технологии гарантират отличното качество на продуктите и услугите, които предоставя на клиентите. От март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании. В България групата Vivacom, Nova Broadcasting Group и вестник Телеграф.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com