49 години от кацането на Луната - една гигантска стъпка за Motorola

8023
49 години от кацането на Луната - една гигантска стъпка за Motorola
Снимка: Motorola

Днес се навършват 49 години от първото кацане на Луната. В ранните зори на 16 юли 1969 г. астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин „Бъз” Олдрин са изстреляни от планетата Земя заедно с космическия кораб Apollo 11, за да напишат първата страница от златната си история. Своята важна роля в този значим момент заема радиопредавателят на Motorola - S-Band Transponder, с който е оборудван кoмандният модул на Apollo 11. Той е единственият комуникационен сигнал, свързващ космическия кораб със Земята и е предавал всички звуци, биомедицински данни, телеметрики и телевизионни сигнали. Именно благодарение на радиопредавателя завинаги остават запечатани думите на Нийл Армстронг: "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството...".

Това важно събитие е резултат от години на иновативни разработки в центровете на Motorola, посветени на космическата програма на САЩ. Започвайки от сателита Explorer I през 1958 г., Motorola предоставя технология на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA), за да подпомогне комуникацията и предаването на данни и да подобри безопасността. През 1969 г. Apollo 11 е първата планирана мисия за кацане на Луната, а служителите на Motorola работят в тясно сътрудничество с НАСА, за да гарантират, че програмата ще бъде успешна.

Радиоприемникът на Motorola на борда изпраща радио сигнали до три наземни станции, разположени в Испания, Австралия и Калифорния, където FM-Band демодулаторите на Motorola преобразуват радио и телевизионните сигнали, изпратени от Луната.

Освен всичко това, Motorola предоставя хиляди полупроводникови устройства, наземно оборудване за проследяване и проверка и 12 бордови устройства за проследяване и комуникация. В командния модул на Apollo има връзка за актуализиране на данни, която получава сигнали от Земята за препредаване към други бордови системи. По този начин транспондерът на борда на Apollo 11 предава телеметрични, проследяващи, гласови и телевизионни сигнали между Земята и Луната и те достигат до повече от 500 милиона души, превръщайки стъпването на Луната в едно от най-гледаните събития на живо за всички времена.

След това НАСА използва оборудването на Motorola в много космически полети в продължение на десетилетия.

През 2009-а година, по случай честването на 40-ата годишнина от прилуняването, Motorola пуска на пазара ексклузивната разновидност на модела Motorola Aura, наречена Celestial Edition. В нея са били включени снимки, аудио записи и видео материали, които отразяват кацането на Луната. Цената на устройството е била близо 2000$ долара, а първата бройка е била специален подарък за Нийл Армстронг. Остава само да гадаем каква изненада ще ни поднесе Motorola за отбелязването на 50-ата годишнина от събитието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос