X
 
 

Астероид колкото осеметажна сграда може да удари Земята след около половин век

1613 2
photo of Астероид колкото осеметажна сграда може да удари Земята след около половин век
Снимка: iStock/Guliver
Европейската космическа агенция съобщи, че голям астероид може да удари Земята след 65 години, предаде БГНЕС.

Очаква се астероидът да премине изключително близо до Земята през 2084 година, но има вероятност гравитационната намеса от други планети да го изпрати директно в нашата атмосфера.

Астероид с размерите на футболно игрище наближава Земята

Астероид с размерите на футболно игрище приближава Земята. Учените твърдят, че това е най-голямото небесно тяло, което минава толкова б...

Европейската космическа агенция (ESA) добави новия астероид към така наречения списък на рисковите небесни тела, заявявайки, че той може да удари Земята в следващите 65 години, съобщи The Daily Mail. Списъкът с рискови небесни тела включва всеки космически обект, който има по-голяма от нула вероятност да удари Земята, а въпросният астероид - 2019 SU3 - е четвъртият по големина обект в списъка с приблизително 46 фута в диаметър (приблизително 23 метра) - по-малък от метеорита, който удари руския Челябинск през 2013 година.

Според ESA астероидът има шанс 1 на 152 да се сблъска с нашата планета, което астрономите прогнозират, че може да се случи по време на или около септември 2084 година. Експертите обаче казват, че размерът му не е достатъчно голям, за да създаде голяма катастрофа, така че вероятно няма нужда да подготвяме ядрените си оръжия.

ESA прогнозира, че астероидът ще премине покрай нашата планета на разстояние от около 73,435 мили, в близост до орбитата на Луната (239 000 мили). Следователно, дори и най-малкото гравитационно влияние от други планети може да го изпрати право в земната атмосфера.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
    46 фута, са 14 метра. А не 23 метра.
  • Октомври 1 Октомври преди 6 дена Профил на трол?
    Не не след половин век , а през 2029г и се казва Апофис. Джедайският орден толкова може да ни се е ядосал на нас Космическите примитиви , че да е решил , че сме безнадежден случей и /вземи това Космическо гюле/. Кой знае ?
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 октомври

Овен Много е вероятно да се почувствате неудовлетворени от връзката си. Емоциите ще се дължат на възникнал спор, но не правете генерални заключения....