Франция и Япония ще изпратят совалка до една от луните на Марс

5009
Франция и Япония ще изпратят совалка до една от луните на Марс
Снимка: Getty Images/Guliver

Франция и Япония искат да съберат парчета от една от марсианските луни и да ги донесат на Земята, съобщи ръководителят на френския Център за космически изследвания Жан-Ив льо Гал.

В рамките на Проекта за изследване на марсианските луни през 2024 г. ще бъде изстреляна сонда, чиято цел е Фобос – по-голямата и по-близка от двете луни на Червената планета.

Учени: Живи същества живеят под повърхността на Марс

Обитателите на Марс се крият под повърхността му, твърдят учените от NASA. По думите им, обаче, жителите на Червената планета не могат...

В понеделник Париж и Токио сключиха предварително споразумение и до края на годината ще вземат окончателно решение за своята мисия, допълни Льо Гал. “Това е много важна мисия, тъй като – освен Луната, това ще е първият път, в който проби от сателит на планета ще бъдат върнати на Земята“, посочи той.

Льо Гал смята, че изпращането на совалка до Фобос ще е по-лесно от стигането до Марс, тъй като апаратът няма да се сблъсква с тежката атмосфера на планетата.

Яйцевидният Фобос е с диаметър от 27 км, като учените се надяват, че с анализ на неговия състав ще се отговори на въпроса за произхода му. Според една от теориите луната е бивш астероид, уловен от гравитацията на Марс. Според друга тя е остатък от образуването на самата планета. Фобос е и спътникът, който се намира най-близо до своята планета – само на 6000 км, като всяка година разстоянието се скъсява с около 2 метра. Според учени Фобос ще бъде напълно притеглен от Марс след около 30 до 50 млн. години.

През 2011 г. Русия изстреля ракета, която трябваше да отиде до Фобос, но мисията беше неуспешна. През 2020 г. се очаква да бъде дадено начало на съвместната руско-европейска мисия ExoMars, чиято цел ще бъде търсене на живот на Марс. В същото време от НАСА планират да изпратят хора до Червената планета в следващите 10-15 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос